Laatste update 14:15
3

Kok, schrijver en programmamaker Anthony Bourdain overleden

De man die alle vuile was van de horeca buiten hing in zijn hilarische boek Kitchen Confidential en daarmee in een klap de held van alle koks werd, is niet meer. Anthony Bourdain, bij het grote publiek vooral bekend als de man die etend en drinkend de wereld overging, pleegde op 61-jarige leeftijd zelfmoord. Hij werd vrijdag dood aangetroffen in zijn hotelkamer door zijn beste vriend, de Franse chef Eric Ripert.

Bourdain raakte als tiener verslaafd aan de adrenaline en het vuilbekkende broederschap van de professionele keuken. Hij werkte hard, trouwde zijn jeugdliefde Nancy Putkoski, raakte verslaafd aan heroine, scheidde van zijn vrouw, kickte af en hopte van keuken naar keuken, met zijn vaste crew. Na jarenlang in de subtop van New Yorkse culinaire wereld te hebben meegedraaid – hij was een tijd lang chef-kok van het hippe Les Halles – schreef hij in 1999 het artikel in de New Yorker ‘Don’t eat before reading this‘, dat uiteindelijk het boek zou worden dat zijn leven zou veranderen. Kitchen Confidential was een wereldwijde hit, bij liefhebbers van lekker eten, maar vooral bij koks.

Bourdain boekte meer en meer succes met het schrijven en mocht reisprogramma’s gaan maken. Hij begon met ‘A Cook’s Tour’ op The Food Network, verhuisde naar The Travel Channel met ‘Anthony Bourdain: No Reservations’ waar hij talloze prijzen mee won en kreeg uiteindelijk een primetime plekje op CNN, waar hij het meer politieke ‘Parts Unknown’ voor maakte. Bourdain was een meester in het verbeelden van complexe thema’s, op een zeer empathische en laagdrempelige manier. Zijn interviews, standaard als maaltijd vormgegeven, waren legendarisch. Voor Parts Unknown interviewde hij in september 2016 zelfs toenmalig president Obama, in Hanoi in Vietnam:

Bourdain trouwde in 2007 met de Italiaanse Ottavia Busia met wie hij een dochter kreeg. In 2016 gingen ze als vrienden uit elkaar. De laatste twee jaar van zijn leven was Bourdain samen met de Italiaanse actrice Asia Argento. Zij is een voorvechter in de #MeToo-strijd tegen seksueel geweld en vond in Bourdain een zeer uitgesproken medestander.

Als je hulp nodig hebt kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Cc-foto: Fort Green Focus

Geef een reactie

Laatste reacties (3)