Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kolendealrapport: 'Geen winst voor milieu, wel voor exploitanten'

  •  
17-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kolencentrale300_01.jpg
Kolencentrales zouden toch al sluiten wegens bedrijfseconomische redenen ... Deal levert kolencentrale-exploitanten een voordeel bijna 4 miljard euro op
De door het kabinet met de energiebedrijven gesloten kolendeal, leidt nauwelijks tot winst voor het milieu. Daarnaast zouden de kolencentrales wegens economische redenen toch al hun deuren moeten sluiten. Energiebedrijf DELTA komt met de bevindingen in een dinsdag gepubliceerd onderzoek.
De kolenbelasting voor exploitanten van kolencentrales wordt teruggedraaid, zo is afgesproken in de kolendeal. Als tegenprestatie zouden vijf oude kolencentrales versneld worden gesloten. De kolenbelasting bedraagt bijna 200 miljoen euro per jaar.
De overheid compenseert de gemiste kolenbelasting door de energiebelasting te verhogen. Uiteindelijk zal er dus een lastenverschuiving zijn van kolenproducent naar de consument, zo zegt het rapport.
Volgens het DELTA-onderzoek levert de kolendeal de exploitanten van kolencentrales een belastingvoordeel van 4 miljard euro op. De centrales uit de jaren tachtig zouden echter toch al sluiten. “Hooguit wordt de sluiting van deze centrales door het besluit iets naar voren gehaald”, aldus DELTA.
Cc-foto: drhenkenstein

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.