23

Kolenlobby probeert formatie te beïnvloeden

GroenLinks roept Samsom op niet te luisteren naar grijze lobby, die kolentaks weer af wil schaffen

De kolenlobby is er als de kippen bij om invloed uit te oefenen op de formatieonderhandelingen. De drie grootste elektriciteitsproducenten van Nederland hebben de informateurs Henk Kamp en Wouter Bos een brandbrief gestuurd, meldt de NOS vrijdag. RWE/Essent, GDF en E.ON willen af van de kolentaks, die al in de miljoenennota staat. GroenLinks roept PvdA-leider Samsom op niet naar deze grijze lobby te luisteren.

In de Miljoenennota staat dat elektriciteitsbedrijven weer kolenbelasting moeten betalen voor het verbranden van kolen om stroom op te wekken. De energiebedrijven spreken van “een stap terug” en geloven niet dat door de maatregel de CO2-uitstoot vermindert, zo meldt de NOS. “Als Nederlandse energiebedrijven minder CO2 uitstoten en daardoor minder emissierechten nodig hebben, zullen die worden opgekocht door bedrijven die meer rechten nodig hebben”, staat in de brief aan de informateurs.

De concurrentiepositie van Nederlandse producenten zou door de maatregel worden aangetast. Ook maken de bedrijven zich zorgen over de “meestookverplichting”. Bijna alle partijen in de Tweede Kamer willen dat kolencentrales een percentage biomassa meestoken. Dat is natuurvriendelijker, maar wel duurder dan het stoken van kolen.

Een combinatie van de meestookverplichting en de kolentaks zal ertoe leiden dat “vrijwel alle kolencentrales in Nederland per direct worden stopgezet”. De bedrijven sluiten niet uit dat de drie nieuwe kolencentrales die in de Eemshaven en de Maasvlakte worden gebouwd, veel minder of zelfs helemaal geen stroom zullen produceren. In die centrales is 7 miljard euro geïnvesteerd, aldus de NOS.

‘Luister niet naar de grijze lobby!’
GroenLinks heeft PvdA-leider Diederik Samsom opgeroepen om zich niets aan te trek van de grijze lobby van de kolenstokers. Dat meldt onder andere de Volkskrant. GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren schrijft in een persbericht:

Deze fossiele bedrijven voeren een achterhoedegevecht. Diederik Samsom moet naar zijn groene hart luisteren en mag geen slappe knieën krijgen. De vervuiler hoort te betalen en de vergroener moet beloond.

De kolenbelasting is belangrijk geweest voor de steun die GroenLinks aan het Lenteakkoord gaf, schrijft de partij. Van Tongeren:

Dit is het moment om over te gaan naar een groene economie. Onderhandelaars van VVD en PvdA moeten hun oren niet laten hangen naar de ouderwetse fossiele lobby. We kunnen niet eeuwig blijven teren op een slinkende voorraad kolen. De toekomst ligt in duurzame energiebronnen: wind, aardwarmte en zon. In Duitsland dalen de energieprijzen dankzij de inzet op schone energie. Laten we dit goede voorbeeld in Nederland volgen.

De VVD schrijft in het verkiezingsprogramma dat ‘de vervuiler betaalt’ en ondertekende mede het Lenteakkoord, zo schrijft de Volkskrant. De PvdA laat de belastingen op energie en klimaat vrijwel onveranderd, zo blijkt uit de doorrekening van het PvdA-programma door het CPB. Wel verplicht de PvdA de kolencentrales om een percentage biomassa mee te stoken, dat schonere maar duurdere energie oplevert dan bij het gebruik van kolen.

NOS: Protest tegen terugkeer kolentaks

Volkskrant: GroenLinks roept Samsom op niet te luisteren naar kolenlobby

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (23)