Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kolenschip brengt Great Barrier Reef grote schade toe

  •  
13-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_greatbarrierreef_hisglassworks_300.jpg
Toch veel olie gelekt, ook giftige verf van het schip op het Reef terecht gekomen
Een Chinees kolenschip dat begin deze maand aan de grond liep bij het Great Barrier Reef heeft daar een enorme schade aangericht. Over een lengte van ongeveer een kilometer zijn de gevolgen te zien. Dat heeft de voorzitter van de beheerder van het koraalrif, de Great Barrier Reef Marine Park Authority (GBRMPA), dinsdag gezegd tegen de Australische publieke omroep ABC.
Een bijkomend probleem is dat verf van de romp van het schip in het rif is terechtgekomen, zo meldt Trouw dinsdag.
“De verf wordt gemaakt om giftig te zijn, zodat niets op het schip kan groeien. We hebben al gezien dat de verf die van de romp is geschraapt het koraal in de omgeving doodt”, aldus rifbeheerder Russell Reichelt.
Het kolenschip de Shen Neng 1 liep anderhalve week geleden aan de grond bij het Great Barrier Reef en werd maandag vlot getrokken. Helaas niet voordat er al veek olie uit was gelekt. Het natuurgebied met duizenden dier- en plantensoorten staat op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie Unesco. De schade wordt vermoedelijk verhaald op de eigenaar.
Foto: Flickr CC Hisglassworks

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.