Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Kom maar op met die economische gelijkheid'

  •  
08-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
intvd300.jpg
De wereld 'viert' Internationale Vrouwendag ... Thema dit jaar: economische zelfstandigheid
Zondag is het Internationale Vrouwendag; op die dag wordt herinnerd hoe op 8 maart 1908 duizenden textielarbeiders in New York hun werk neerlegden en protesteerden tegen de barre werkomstandigheden in de fabrieken en het slechte salaris. De vrouwen eisten brood om te overleven en rozen als symbool voor de kwaliteit van leven. Drie jaar later, op 8 maart 1911, werd Internationale Vrouwendag in het leven geroepen als manier om te strijden voor gelijke rechten voor vrouwen en het vrouwenkiesrecht in het algemeen. In Nederland werd Internationale Vrouwendag in 1912 voor het eerst gevierd. 103 jaar later is de vrouw in veel delen van de wereld juridisch gelijkwaardig aan de man, maar de praktijk laat nog veel te wensen over.
In het Westen vertaalt de ongelijkheid zich vooral in het verschil in inkomen tussen man en vrouw. Zo is de loonkloof tussen mannen en vrouwen in Nederland 16,9 procent per uur. Dat is zelfs hoger dan het Europees gemiddelde van 16,4 procent. Ook is bijna de helft van de vrouwen niet economisch onafhankelijk.
RTEmagicC_intvd850.jpg
Maar niet alleen wat betreft het inkomen is er een verschil tussen mannen en vrouwen: de emancipatie loopt ook achter op gebieden als economie, politiek, geweld en diversiteit, aldus Renée Römkens, directeur van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis.
Amnesty lanceert manifest Mensenrechtenorganisatie Amnesty lanceert zondag een manifest waarin het verschillende staten oproept om de seksualiteit en keuzes van meisjes en vrouwen niet langer te controleren en te criminaliseren. Amnesty gelooft dat de seksuele en reproductieve rechten van vrouwen nog steeds wereldwijd onder vuur liggen, ondanks de vorderingen die de afgelopen jaren zijn gemaakt sinds de Pekin conferentie over gendergelijkheid in 1995. Daarom lanceert de mensenrechtenorganisatie het ‘My Body My Rights’-manifest.
Er heeft vooruitgang plaatsgevonden; tientallen staten hebben gedwongen huwelijken en genitale verminking afgezworen, maar elders blijven de praktijken vooralsnog bestaan.
In sommige landen bestaat er nog steeds een totaalverbod op abortus en vrouwen belanden er zelfs in de cel als ze een miskraam hebben of men ze ervan verdenkt een abortus te hebben ondergaan.
Vrouw en zelfstandigheid Het thema dit jaar is ‘ vrouw en economische zelfstandigheid ‘. Door heel het land worden bijeenkomsten gehouden om de emancipatie onder de aandacht te brengen. Zo is er in Utrecht een informatiemarkt met minister Ploumen als gast. FNV Vrouwen organiseert ook een bijeenkomst in Utrecht met onder meer lezingen en speeddaten met FNV-topvrouwen.
Vrouwen bedankt In de mooie video hierboven bedanken vrouwen andere vrouwen voor hetgeen ze voor hen hebben betekend. Van klein geluk – iemand die altijd om haar grapjes lacht – tot grote moeder-dochter liefde.
cc-foto: Mel

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.