48

Komkommercrisis breidt zich uit

Bacterie is nieuw en dodelijk … Rusland bant Europese groenten … Bleker zegt reis naar India af

De EHEC-bacterie die dood en verderf zaait in Duitsland is nog niet eerder in het wild waargenomen, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie. Rusland heeft uit voorzorg een totaal importverbod voor Europese groenten afgekondigd, een nieuwe klap voor de toch al zwaar getroffen tuinders. Staatssecretaris Bleker ziet vanwege de crisis af van een reis naar India.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft bekendgemaakt dat de EHEC-bacterie die momenteel onder meer in Duitsland rondwaart zeer giftig is en niet eerder bij patiënten is gevonden, schrijft NRC Handelsblad. In tal van andere Europese landen zijn inmiddels besmettingen gemeld maar het is nog steeds onduidelijk waardoor de ziekteverwekker wordt verspreid. In tegenstelling tot wat eerder vermoed werd, komt de besmetting niet van Spaanse komkommers. Wel is het mogelijk dat het aantal besmettingen veel hoger ligt dan nu wordt aangenomen omdat niet iedereen zwaar ziek wordt en zich bij de dokter meldt.

Rusland heeft een totaalverbod op de import van groenten afgekondigd. De draconische maatregel is een ramp voor de Nederlandse tuinbouw sector, schrijft het AD.

Een woordvoerder vreest: ‘Voor komkommers en sla waren de prijzen al vrijwel nul, die van paprika en tomaten zullen nu ook verder instorten.’ Wat betreft het Productschap is de maatregel van Rusland, die vandaag bekend werd gemaakt, ‘volstrekt onnodig’. ‘We zullen met de Nederlandse en Europese overheden gaan proberen de Russen op andere gedachten te brengen.’

Trouw meldt dat Bleker in Nederland blijft vanwege de crisis:

Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) heeft een handelsmissie naar India, die zondag zou beginnen, afgezegd. Hij blijft hier omdat hij zich grote zorgen maakt over de gevolgen voor de Nederlandse groentetelers van het Russische importverbod van Europese groenten.

cc-foto: agrilifetoday Een e.coli bacterie heeft zich verschanst op een blaadje sla

Geef een reactie

Laatste reacties (48)