Laatste update 14 oktober 2016, 09:16
124

Van der Laan: anti-racisten hebben het Zwarte Piet-debat al gewonnen

Niet koning Willem-Alexander maar burgemeester Van der Laan verklaarde dat hij van van mening is dat de tegenstanders van Zwarte Piet het beruchte debat gewonnen hebben en dat de controversiële figuur al een heel eind de deur uit is. (zie update onderaan) Activisten zouden zich daarom wellicht beter op andere racistische symbolen kunnen focussen, zodat ze die ook kunnen helpen verwijderen. Dat zei hij afgelopen dinsdag in een gesprek over racisme met een groep jongeren en de Amsterdamse burgemeester Van der Laan, op werkbezoek in Amsterdam Zuid-Oost. Dionne Abdoelhafiezkhan van organisatie IZI Solutions, die het gezelschap bij elkaar bracht, vertelde op FUNX over de moeilijke positie waarin de koning zich volgens hem in bevindt.

Morele verantwoordelijkheid
Volgens de jongeren zouden politieke leiders (en de media) de morele verantwoordelijkheid moeten pakken in de strijd tegen racisme. Ze wilden dan ook van de koning weten of hij bereid was de verantwoordelijkheid te nemen om zich nadrukkelijk afwijzend op te stellen tegenover racisme. Koning Willem-Alexander zou daarop geantwoord hebben dat het voor hem moeilijk is om zich hard uit te spreken tegen racisme, maar dat hij op zoek is naar een manier waarop hij alle Nederlanders kan meenemen in het gedachtengoed. De koning, die ruim een uur met de jongeren sprak en aangaf graag nog een vervolg te willen, zou eveneens vinden dat het systematische karakter van racisme niet meer door de beugel kan.

Roetpieten
Dat Zwarte Piet al een heel eind de deur uit is lijkt in Amsterdam alvast te kloppen. Burgemeester Van der Laan heeft in de Amsterdamse Raad bevestigt dat het leeuwendeel van de Pieten bij de intocht in 2016 uit Roetpieten zal bestaan, en dat Zwarte Piet in 2017 Amsterdam niet meer zal aandoen:

Update 14 oktober:
Volgens Parool-journalist Patrick Meershoek – die ook bij het gesprek zat – kwam de uitspraak over Zwarte Piet die voorbij zou zijn niet van de koning maar van de Amsterdamse burgemeester Van der Laan.

Geef een reactie

Laatste reacties (124)