Laatste update 21:08
94

Kopstuk Forum voor Democratie verlaat partij

Susan Teunissen, die bij de landelijke verkiezingen op de derde plaats stond, net na het duo Baudet en Hiddema, heeft de partij verlaten. Via Twitter maakte ze bekend dat ze vrijdagochtend het lidmaatschap heeft opgezegd:

Gezien de koers die Forum voor Democratie is ingeslagen en waaraan ik mij onmogelijk kan conformeren, heb ik vanmorgen mijn lidmaatschap opgezegd. De manier waarop het partijbestuur omgaat met opbouwende kritiek is verre van democratisch.”

In een volgende tweet specificeerde ze haar kritiek. Ze constateert onder meer dat de interne regels democratie besluitvorming in de parktijk onmogelijk maken. Ook bekritiseert ze de ‘vreemde gang van zaken’ tijdens congressen waarbij gestemd moet worden middels applaus.

De NOS meldt dat de Teunissen, officier bij de Koninklijke Landmacht en uitgezonden naar Afghanistan en Mali, bij haar kandidaatstelling juist hamerde op meer democratie:

Susan Teunissen zei bij haar kandidaatstelling dat ze Nederland vanuit Forum voor Democratie veiliger wilde maken. ‘Ik denk dat we met de standpunten van FvD over het democratisch gehalte van de politiek een serieuze verandering teweeg kunnen brengen.

De defensie-medewerker zegt de denkbeelden van Baudet verder van harte te onderschrijven.

Update 21.00
Thierry Baudet weigert in gesprek te gaan met kritische leden van zijn partij Forum voor Democratie. Dat zou blijken uit een interne mail die in handen is van de Volkskrant. Baudet zou de dissidenten hebben gemeld dat hij niets meer ziet in een verzoening. In de mail zou hij schrijven: “Er komt geen gesprek met jullie over jullie ‘ideeën’ en ‘eisen’.” Baudet zou woest zijn vanwege een optreden van het dissidente FvD-lid Roel Mooijekind donderdag bij RTL Late Night. Volgens de FvD-leider zou dat optreden door de drie critici met wie hij een verzoeningsgesprek had gepland georkestreerd zijn. Hij verwijt de dissidenten, die zeggen een groep van zo’n tweehonderd leden te vertegenwoordigen, politiek amateurisme en ‘ondoordachte provinciale geklooi’. “Het zorgt voor veel leedvermaak bij onze politieke tegenstanders. Hoe langer deze gekkigheid voortduurt, hoe groter de schade voor FvD wordt”, aldus Baudet. Hij adviseert iedereen die anders denkt dan de partijleiding om te vertrekken en een eigen partij op te richten. Baudet schrijft de mail namens de hele partijtop: naast collega-Kamerlid Theo Hiddema, ook namens de mede-bestuursleden en de FvD-kandidaten voor de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen. De Volkskrant:

Hij noemt ook expliciet hoogleraar Paul Cliteur, die sinds donderdag hoofd is van het wetenschappelijk bureau van de partij. Een andere hoogleraar, de Groningse historicus Frank Ankersmit, bevestigde deze week juist dat hij zijn relatie met de partij heeft beëindigd. Ankersmit was in maart lijstduwer geworden omdat hij de strijd van het Forum voor meer directe democratie steunde, maar de emeritus hoogleraar vond dat de partij hier het afgelopen jaar te weinig aandacht aan besteedde.

Geef een reactie

Laatste reacties (94)