83

Korpschef Bouman: Nederland is gezegend met een hartstikke goede politie

Discriminatie, politiegeweld en stakingen...de politie is voortdurend negatief in het nieuws... Bouman: 'Er is een volstrekt vertekend beeld ontstaan'

Het jaar 2015 is voor de Nationale Politie nu al een jaar met veel oproer en negatieve publiciteit. Korpschef Bouman ‘slaat’ nu terug: ‘incidenten overschaduwen het echte politiewerk’, zegt hij zaterdag in een interview in de NRC

 

Af en toe word ik moedeloos van dat beeld dat onze organisatie maar wat aanprutst. Alsof we bij de politie voortdurend fouten maken. Nederland is gezegend met een hartstikke goede politie. Uiteraard worden er ook fouten gemaakt, want ons werk is complex.”

In de NRC reageert Korpshef Gerard Bouman voor het eerst uitgebreid na aanleiding van de stormvloed aan negatieve publiciteit, waarmee de politie de laatste maanden te maken heeft gekregen. Bouwman die sinds 2013 leiding geeft als korpschef vindt dat de berichtgeving in ‘de media’ niet overeenkomst met de dagelijkse praktijk.

Goed nieuws is voor de media zelden nieuws. Toen in januari een man met een pistool in een journaalstudio in Hilversum door agenten werd overmeesterd, was dat eens een keer goed nieuws dat wel de aandacht trok. Maar zulke mooie dingen gebeuren bij ons tientallen keren per dag.”

Kritiek uit eigen organisatie 
Echter, de negatieve beeldvorming die ontstaan is van de politie  is ook mede afkomstig vanuit de eigen organisatie. In juni nog sloeg de eigen vakbond NPB alarm met een onderzoek. Daaruit bleek dat 77 procent van 2.000 ondervraagde agenten zegt dat de politiereorganisatie heeft geleid tot een: ‘fikse verslechtering van de dienstverlening’, aldus de NRC.

Ook publiceerde voormalig financieel rechercheur Michiel Princen begin dit jaar een spraakmakend en vernietigend boek over de politie genaamd: De gekooide recherche. Bij de Amsterdamse recherche is volgens Princen – die er tien jaar werkte – sprake van een tekort aan intelligentie, heerst er ‘een ouwejongenskrentenbroodsfeertje’ op de werkvloer en is de politieorganisatie compleet verzuurd, laat Princen aan NRC weten.

‘Geen vertrouwen’
Verder lieten de politievakbonden in april al blijken geen vertrouwen te hebben in Bouman. In het interview met de NRC laat Bouman weten:

Ik zeg niet dat het niet erg is. Maar elke keer als ik met collega’s praat, krijg ik een volstrekt ander beeld. Dan zeggen ze: Gerard, we willen dat je blijft. Dat hoor ik om de haverklap. Ik hoor dat agenten blij zijn met het nieuwe uniform, een nieuw pistool, met nieuwe verbindingsmiddelen. En al dat gekanker op de ICT komt ook op zijn eind.”

Stakingen
Ondertussen lijkt de rust bij de politie in ieder geval nog niet te zijn teruggekeerd. Dit omdat er nog geen overeenkomst is bereikt tussen de vakbonden en het ministerie over een verbeterde CAO.  Ook zal de samenvoeging van de 26 politieregio’s tot één nationale politie drie jaar langer gaat duren dan gepland. De reorganisatie daarbij ook dubbel zo duur uit, de geraamde kosten zijn nu 460 miljoen euro in plaats van 230 miljoen.

NRC.nl: Incidenten overschaduwen het echte politiewerk

Geef een reactie

Laatste reacties (83)