79

Korting kinderopvang dwingt éénderde ouders werk te minderen

GroenLinks Kamerlid Ineke van Gent: Lagere inkomens worden het hardst getroffen

De bezuinigingen op de kinderopvang hebben veel grotere gevolgen dan werd verwacht. Van de lage inkomens overweegt bijna éénderde minder te gaan werken of zelfs te stoppen. Bij de hogere inkomens gaat het om een kwart. Zo blijkt uit een onderzoek van GroenLinks.

Uit een enquête onder 11.000 personen schat GroenLinks in dat zeker honderdduizend mensen voor de afweging staan minder te gaan werken of helemaal te stoppen. De partij is bang dat veel meer vrouwen thuis komen te zitten dan het CPB heeft berekend. 

Het kabinet kondigde voor aankomend jaar een korting van 400 miljoen euro aan op de kinderopvang. Tot 2015 loopt die korting op tot ruim 775 miljoen euro. De bezuiniging raakt volgens GroenLinks vooral de lage inkomens. Bij huishoudinkomens tot 40 duizend euro bruto gaat minimaal één van de ouders minder werken of stoppen.

GroenLinks Kamerlid verwacht dat omgerekend alle ouders bij elkaar zo’n 36 duizend voltijdbanen opgeven.

Waarschijnlijk meer. Gemiddeld overwegen ouders om 8,5 uur per week korter te gaan werken om de kinderopvangkosten te drukken. Bij de 36 duizend voltijdbanen gaat het dus om vier keer zoveel mensen.

Mariëlle Rompa, voorzitter van de brancheorganisatie kinderopvang, bevestigt in de Volkskrant het beeld van de enquête van GroenLinks.

De kinderopvangbedrijven voorzien een significante terugloop. Tot 30 procent van de ouders heeft aangegeven minder of geen opvanguren meer in te kopen. Dat betekent nog niet dat de ouders direct korter gaan werken. Ze kijken ook naar alternatieven, zoals gastouders.

Hoogleraar arbeid en emancipatie Joop Schippers (Universiteit Utrecht) twijfelt of het onderzoek van GroenLink representatief is.

In de jaren tachtig is ook bezuinigd op sociale zekerheid. Toen een toeslag geschrapt werd, zouden duizenden vrouwen stoppen. Het waren er een paar honderd. Misschien is dat nu weer het geval. Werken is ook al zo gewoon geworden voor ouders.

Volkskrant: ‘Ouders gaan minder werken door korting kinderopvang’

cc-foto: PietPlaat

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (79)