Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

KPN laat vrouwenquotum varen

  •  
26-09-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
KPN.jpg
Telecombedrijf was eerste concern die in 2009 koos voor zo'n beleid
KPN zegt gestopt te zijn met de voorkeursbehandeling van vrouwen bij benoemingen in hoge functies. In een interview met Intermediair zegt directeur Jasper Rynders dat een vrouwenquotum ten koste bleek te gaan van hoger opgeleide allochtone mannen.
“Gegeven de snelle verkleuring van de Nederlandse samenleving, met name in de grote steden waar KPN actief is, is dit een onwenselijk bijeffect”, zegt Rynders in het interview.
Het vrouwenquotum heeft anderhalf tot twee jaar stand gehouden. Volgens Rynders heeft het een positief effect gehad. KPN telt de meeste topvrouwen van de acht grootste telecombedrijven en ook heeft het bedrijf 28 procent vrouwen in raden van commissarissen, bijna net zoveel als het landelijke streefcijfer van dertig procent. Wel heeft KPN nog geen enkel vrouwelijk bestuurslid nadat topvrouw Carla Smits-Nusteling opstapte en werd opgevolgd door een man.
Rynders had gehoopt op meer leidinggevende vrouwen die vanuit ‘hun vrouw-zijn deels andere belangrijke waarden, inzichten en kwaliteiten konden toevoegen aan het bedrijfsproces’. “Voor een deel heeft het quotum het telecombedrijf niet gebracht wat beoogt was,” aldus Rynders.
Het initiatief werd in 2009 geopperd door toenmalig directeur Scheepbouwer. KPN was daarmee het eerste bedrijf met een vrouwenquotum. Hij kortte managers op hun bonussen als ze geen vrouwen voordroegen op hogere posities.
RTEmagicC_KPN.jpg
Niet alleen allochtone mannen zijn de reden voor Rynders om met het quotum te stoppen.
We moesten de afgelopen jaren putten uit een beperkte groep vrouwen aangezien alle grote bedrijven in dezelfde vijver vissen. Uiteindelijk die je vooral blanke, hoger opgeleide vrouwen, tussen de veertig en vijftig jaar oud met dezelfde sociale achtergrond binnenkomen. Een aantal leek in gedrag en capaciteit erg op de mannen die er al zaten inclusief hun tekortkomingen”, legt de topman uit.
Minister Bussemaker kondigde deze maand nog aan met werkgevers te gaan praten om meer vrouwen aan de aan te nemen. Uit cijfers van het Nederlandse bedrijfsleven blijkt namelijk nog steeds dat vrouwen maar mondjesmaat aan de top komen.
GroenLinks Kamerlid Linda Voortman is teleurgesteld in KPN:
Jammer dat KPN het vrouwenquota heeft losgelaten. Bussemaker zei al dat in het huidige tempo in 2030 30 procent van de topfuncties door vrouwen bezet wordt. Dat is veel te traag. Er moeten daarom wettelijke quota komen voor het bedrijfsleven. Met dit soort excuses van bedrijven over maatwerk blijven vrouwen nog altijd ondervertegenwoordigd in de top.
cc-foto: Martijn Snels

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.