Laatste update 09:24
20

Krant blijft maar rectificeren vanwege leugens Boris Johnson

Als correspondent in Brussel had Boris Johnson er een handje van om verhalen te verzinnen – Andere Tijden zette er vorige week nog een aantal op een rijtje. Maar ook na zijn terugkeer in het Verenigd Koninkrijk ging Johnson vrolijk door met fabuleren. Denk maar aan zijn claim dat het Verenigd Koninkrijk bij vertrek uit de EU wekelijks 350 miljoen pond zal overhouden om in de NHS (het publieke gezondheidssysteem in het Verenigd Koninkrijk) te steken.

Ook als columnist bij de Daily Telegraph heeft Johnson altijd een moeizame relatie met de feiten onderhouden. De krant moest daarom dit weekend alweer voor de derde keer dit jaar een rectificatie plaatsen voor een onjuiste bewering in een van Johnsons columns. Best een prestatie als je bedenkt dat Johnson alweer een tijdje is gestopt met zijn goedbetaalde bijbaan (275.000 pond per jaar) bij de krant omdat hij inmiddels geacht wordt het land te besturen.

De laatste leugen in de Telegraph betreft Johnsons voorspelling dat het Verenigd Koninkrijk Duitsland economisch voorbij zal streven en zelfs “de grootste en meest welvarende economie op het noordelijk halfrond” zal worden, schrijft The Guardian. De columnist baseerde zich daarbij vreemd genoeg op een OESO-voorspelling die laat zien dat ook in 2060 de Duitse economie nog groter zal zijn dan de Britse. Johnson besloot de trendlijnen daarom op eigen houtje nog verder door te trekken – net zo lang tot het Verenigd Koninkrijk Duitsland passeert.

Daarmee ging de columnist in de fout, schrijft de Daily Telegraph. De krant moet ook erkennen dat het wel erg onwaarschijnlijk is dat het Verenigd Koninkrijk – zelfs na het passeren van Duitsland – de grootste economie van het noordelijk halfrond wordt. Dat kan alleen als de economie van de Verenigde Staten implodeert. Dat lijkt ongeveer even waarschijnlijk als Boris Johnson vanaf nu altijd de waarheid spreekt.

Geef een reactie

Laatste reacties (20)