154

Krant start actie tegen uitzetten kind

UPDATE: Jossef hoeft niet meer te verhuizen voor hij wordt uitgezet ... Leers kan zijn borst weer nat maken voor de volgende ingewikkelde asielzoekerzaak: Jossef

Jossef is een naam waar we de komende maanden nog veel over zullen horen. De jonge asielzoeker uit Alkmaar is negen jaar, woont al 8 jaar met zijn moeder in Nederland, maar dreigt te worden teruggestuurd naar Eritrea. Volgens het Noord-Hollands Dagblad een van armste en gevaarlijkste landen ter wereld. De voltallige redactie stuurde een protestbrief naar het gemeentebestuur van Alkmaar, alle fracties van de Tweede Kamer en minister Leers.

De noot van de redactie:

Soms moet je als krant opstaan, de stem luider laten horen dan op andere dagen. Vandaag is zo’n dag. Vandaag is de krant voor Jossef, het jongetje op de foto. Onderstaande brief is gestuurd naar het gemeentebestuur van Alkmaar, alle fracties van de Tweede Kamer en minister Leers van Immigratie en Asiel.

’Geachte politici en bestuurders,
Deze brief gaat over Jossef. Een jochie van negen jaar. Acht jaar van zijn leven woont hij al in Nederland, met zijn moeder Luchia. Ze dreigen het land te worden uitgezet. Naar Eritrea, een van de armste en gevaarlijkste landen in de wereld.
Nog een paar dagen woont Jossef in asielzoekerscentrum Alkmaar.
Nog een paar dagen en dan moeten Jossef en zijn klasgenootjes van De Driemaster afscheid nemen van elkaar.
Dinsdag komt er een eind aan zijn verblijf in Alkmaar. Dan moet Jossef naar het azc in Katwijk, de laatste halte op weg naar vrijwel zeker alleen maar ellende. Jossef spreekt de taal niet, de gewoonten in Eritrea zijn hem vreemd. Want Jossef is in alles een Nederlander. Op zijn nationaliteit na.
We hebben het over een kind van negen jaar dat al meer dan genoeg voor z’n kiezen heeft gekregen.
Bedenk dat hij in de afgelopen acht jaar acht keer is ’verhuisd’.
Bedenk hoe hij aankomt op het vliegveld van Eritrea. Met niets in het vooruitzicht. Geen huis, geen geld, geen school. Hoe blijven hij en zijn moeder in leven?
Bedenk wat u zou doen als dit uw buurjongetje of – meisje van negen zou zijn.
Beste politici en bestuurders, wij willen deze uitzetting voorkomen. Nederland is een beschaafd land, zeggen ze. Toon dat en help Jossef.
Hij hoort hier.
We rekenen op jullie. Jossef rekent op jullie. Alvast dank voor jullie inzet.
!
Was getekend, de voltallige redactie van de Alkmaarsche Courant: Rob Bakker, Matthie Bergman, Hans Brandsma, Marjolein Eijkman, Winnie van Galen, Sjoerd Hartholt, Laura Heerlien, Fred Hoogendoorn, Sophie Kuitems, Aleide Lawant, Gert van der Maten, Ype Minkema, André Nijhoff. Ruud Schmitz en Robert-Jan van der Woud.

Reageren:
Wie wil reageren op de kwestie of op deze actie van de Alkmaarsche Courant, kan mailen naar: jossef@nhd.nl.

Update zaterdag 26 november

De jonge Jossef en zijn moeder hoeven niet nog eens te verhuizen naar een nieuw centrum in Katwijk, voort ze worden uitgezet. Dat heeft een woordvoerder van minister Leers (Immigratie en Asiel) bekend gemaakt. Jossef zou de zoveelste verplaatsing naar een volgend centrum niet aan kunnen. Dat meldt de Volkskrant.

Noord-Hollands Dagblad: Brandbrief over lot van Jossef
Steun ook de actie om de uitzet van Jossef te voorkomen: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (154)