Laatste update 23:03
47

Kritiek op asielzoekers-enquete NOS

Goeie enquêtes met neutrale en niet sturende vragen zijn niet altijd even eenvoudig op te stellen, zo bleek woensdag weer toen de NOS een enquête over asielzoekers online zette.

Het artikel en de enquete kwamen online met de kop: ‘NOS wil weten, wat vindt u van opvang van asielzoekers’. In de opening van het het artikel schreef de NOS dat het aantal asielaanvragen is verdubbeld en leidde tot grote problemen, felle tegenstand en veel onrust. En vrijwel meteen daarna:

Omdat ook dit jaar weer veel migranten worden verwacht, blijven provincies en gemeenten op zoek naar meer capaciteit voor de opvang van asielzoekers. Mogelijk ook bij u in de buurt.

Ja, pas op mensen: die grote problemen, felle tegenstand en veel onrust kan u ook overkomen, dus vul maar snel onze vragenlijst in.

De enquête werd al snel op twitter bekritiseerd door de directeur van Amnesty, Eduard Nazarski. Nazarski ergerde zich aan de ongepaste vraagstelling van de NOS, die onder andere luidde:

Bent u voorstander omdat we dat verplicht zijn? Of tegenstander omdat wij het al moeilijk genoeg hebben?
 Schermafbeelding 2016-02-17 om 21.17.07

Ook andere twitteraars waren niet te spreken over de manier waarop de NOS de enquete aankondigde. Zo schreef @jorisvdberg:

Nadat we eerst vaardig vele kanten van het asielzoekersverhaal negeerden willen wij, de NOS, het volgende weten, wat vindt u van asielzoekers?

@JuulvanDongen schreef: ‘Dit is geen journalistiek meer. Wat een enorme misstap van de NOS.’

Schrijver Jesse Frederik voorspelde vast wat de uitkomsten van de enquête worden:

Over paar dagen: ‘Nederlander vreest voor AZC in de buurt’, blijkt uit totaal onrepresentatieve steekproef NOS.’

En professor in de statistiek Casper Albers van de universiteit van Groningen twitterde:

Wat. Een. Knullige Enquête. Zal m’n studenten vertellen dat als ze een onvoldoende halen, ze bij de NOS kunnen werken.

Het is overigens niet de eerste keer dat de NOS onhandig bericht over asielzoekers. Onlangs nog berichtte de site dat vluchtelingen met een bomvest in Turkije waren onderschept terwijl het volstrekt onduidelijk was of het om vluchtelingen ging en hielp daardoor mee aan de negatieve beeldvorming van mensen die op de vlucht zijn voor geweld.

De NOS wijzigde de tekst toen nadat er kritiek op was gekomen.

In het stuk over de asielzoekers-enquête benadrukt de NOS dat de vragenlijst geen opiniepeiling is waarvan de resultaten bekend worden gemaakt en dat het de bedoeling is om op basis van deze informatie journalistieke verhalen te maken.

De vragenlijst is hier te bekijken.

cc foto: Takver

 

Geef een reactie

Laatste reacties (47)