7

Kritiek op Giro 555 aan vooravond ebola-actieweek

Stichting hield kritisch rapport onder de pet … Onafhankelijke commissie: hulporganisaties werken niet goed samen … SHO: verbeterpunten reeds doorgevoerd

Samenwerkende Hulporganisaties, de stichting achter Giro 555, liet in februari een intern onderzoek uitvoeren. De conclusies maakten zij echter niet openbaar. Het bleek vooral op bestuurlijk niveau beter te kunnen. Het onderzoek komt nu bovendrijven vlak voor de grote inzamelingsactie voor ebola-slachtoffers.

Uit het rapport, in handen gekregen door De Correspondent voordat SHO het vrijdagavond zelf publiceerde, blijkt dat er een gebrek aan een “wederzijdse gunfactor” is bij de directeuren van de individuele organisaties. Er zouden meer externe bestuursleden moeten komen.

De commissie geeft daarnaast aan dat het geld beter verdeeld kan worden over de organisaties als er daarbij ook gekeken wordt naar hun specialismen. Zijn ze bijvoorbeeld al actief in een rampgebied? Dan zouden ze op basis daarvan meer geld moeten krijgen dan een organisatie die nog geen mensen ter plaatse heeft.

‘Verbeterpunten al in praktijk gebracht’

Woordvoerster Barbara Bosma van Giro 555 laat aan de Volkskrant weten:

Het was inderdaad een kritisch rapport. Maar de meeste aanbevelingen en verbeterpunten brengen we intussen al in de praktijk. Een ervan is dat we open zijn naar het publiek. Ook wordt nu vooraf getoetst of organisaties geld van ons kunnen krijgen. Wie nog niet actief is in een crisisgebied, krijgt ook geen geld.”‘Nooit geheim willen houden’

SHO-voorzitter René Grotenhuis laat in een schriftelijke reactie weten:

We zijn op dit moment hard bezig om campagne te voeren en in het rampgebied in West-Afrika levens te redden. Ik kan u verzekeren, daarbij gaan ook dit keer fouten gemaakt worden. Dat is de reden waarom we regelmatig externe commissies ons laten adviseren over hoe we het beter kunnen doen. Het afgelopen jaar hebben we de inhoud van het rapport Meurs en de wijze waarop we de adviezen opvolgden besproken met vele relaties en partners, zowel met de hulporganisaties als het maatschappelijke veld. We hebben daarom ook nooit de wens of de illusie gehad dit rapport geheim te houden.

Ebola-actieweek

Zaterdag starten de Samenwerkende Hulporganisaties met een grootscheepse inzamelingsactie voor ebola-slachtoffers. Toch zegt de journalist van de Correspondent de inzamelingsactie niet in de weg te willen zitten. Ze zou nog steeds geld aan Giro 555 doneren, afhankelijk van de ramp: 

Ik heb geprobeerd te doen wat Giro555 nu niet doet: kijken naar de context. En daarop gebaseerd heb ik deze week gedoneerd aan Artsen zonder Grenzen, dat niet meedoet aan Giro555. Niet omdat ik denk dat het geld via Giro555 niet goed terechtkomt, maar omdat ik denk dat Artsen zonder Grenzen in dit rampgebied de beste uitgangspositie heeft en het grootste verschil kan maken. In een andere ramp was mijn afweging anders uitgevallen. Voor de slachtoffers van tyfoon Haiyan op de Filipijnen zou ik wél voor Giro555 zijn gegaan.

Lees ook: Giro 555 benaderde ‘verkeerde’ BN’ers voor ebola-actie

Geef een reactie

Laatste reacties (7)