Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Kritisch rapport over Prorail verdween in la'

  •  
30-01-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_prorail_ArjanAlmekinders_300
Inspectie: spoorbeheerder besteedt zo goedkoop aan dat er gevaarlijke situaties ontstaan ... Prorail 'beloofde beterschap' en dus hield ministerie het rapport achter
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft een kritisch rapport van de inspectie over spoorbeheerder ProRail verborgen gehouden. In het rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport, dat inmiddels zeven maanden oud is, staat dat ProRail het spooronderhoud dermate goedkoop aanbesteedt dat dit tot extra vertragingen en mogelijk zelfs treinongelukken zal leiden. Dat schrijft de Volkskrant woensdag op basis van eigen onderzoek.
De Volkskrant kreeg inzage in het inspectierapport na een beroep op de Wet openbaarheid bestuur. De conclusies van de inspectie komen overeen met de inhoud van de brandbrief die Strukton Rail op 29 november 2012 aan de Tweede Kamer stuurde.
Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu betitelde de noodkreet van Strukton op 10 december in een brief aan de Tweede Kamer als “ongefundeerd en voorbarig”. Ze zei niets over het bestaan van het inspectierapport.
Een woordvoerder van Mansveld zegt dat het rapport nooit openbaar is gemaakt omdat ProRail de inspectie juni vorig jaar beterschap beloofde. Daar is echter niets van terecht gekomen, zegt directeur Schonebaum van Strukton Rail. “ProRail belooft beterschap, maar sinds het inspectierapport is in de aanbestedingsprocedures niets wezenlijks verandert.”
Oppositiepartijen CDA en SP willen zo snel mogelijk opheldering van staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) over berichtgeving in de Volkskrant dat een kritisch rapport over ProRail 7 maanden in de la is blijven liggen op het ministerie. Dat meldt Metro woensdagochtend.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.