278

Kroning Willem-Alexander op 30 april

Kranten lovend over Beatrix ... 'Monarchie staat als een huis' ... Ministers komen bijeen ... Beatrix maakt abdicatie bekend ... Premier Rutte roept op tot 'sober feest' ... Ouders Maxima zullen niet bij de kroning aanwezig zijn ...  Koninginnedag wordt Koningsdag, voortaan op 27 april

De herdenking dat 200 jaar geleden ons koninkrijk is gesticht en haar vijfenzeventigste verjaardag zijn voor Beatrix aanleiding om dit jaar op 30 april het stokje over te dragen aan Willem Alexander.


Dat maakte koningin Beatrix vanavond in een toespraak bekend. Ze zei deze stap al enige jaren te overwegen. Beatrix treedt niet terug omdat het ambt haar te zwaar valt, maar vanuit de overtuiging dat het tijd is de verantwoordelijkheid nu in nieuwe handen te leggen, de handen van Willem-Alexander en Maxima. Premier Rutte sprak aansluitend op het optreden van Beatrix. Hij riep op tot een sober feest.

dinsdag 21:30

Nederland bereidt zich voor op de inhuldiging van Willem-Alexander. Vooral Amsterdam moet als een speer aan de slag, meldt de Volkskrant:

Op alle fronten zijn dinsdag de voorbereidingen begonnen voor het afscheid van koningin Beatrix en de inhuldiging van Prins Willem-Alexander als koning. ,,Het wordt veel en hard werken, maar het moet zeker kunnen”, zei een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam. De hoofdstad is immers het decor van de troonswisseling en de gemeente heeft 3 maanden de tijd om alles tot in de puntjes te organiseren.

In Rotterdam wil het CDA een groot feest organiseren. Met gigantische schermen op straat waarop dan Amsterdam te zien is, aldus fractievoorzitter Wubbo Tempel.

RTL Nieuws raadpleegde het volk, dat wil zeggen hield een enquête, om te achterhalen of de Nederlanders wel instemmen met alle veranderingen:

78,8 procent van de Nederlanders heeft veel vertrouwen in Willem-Alexander als koning. Dat blijkt uit een representatieve enquête van DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws. Verder blijkt dat bijna driekwart van de Nederlanders het een goede keuze vindt dat Koninginnedag wordt vervangen door Koningsdag.

Phew… RTL Nieuws-verslaggever Jos Heymans werd overigens tevoren ingelicht door de RVD maar durfde dat nieuws niet te delen met collega Frits Wester: 

Hij wilde het dolgraag weten, of op 30 april de troonswissel zou plaatsvinden, maar ik mocht dat dus niet zeggen. Hij baalde als een stekker, maar ik had er voor getekend en ik had geen zin om daar vier jaar de gevangenis voor in te gaan.

Update: 

Prins Willem-Alexander legt al zijn officiële functies neer. De RVD meldt: “Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje legt naar aanleiding van de troonswisseling zijn officiële functies neer, met in achtneming van de termijn en afhankelijk van de procedures van de betreffende organisatie.” Prinses Máxima houdt in beginsel wel haar huidige functies wanneer ze koningin wordt. 

De twee zullen na de inhuldiging alle provincies bezoeken, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst. Ook zullen Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit de Koningin binnen een jaar na de inhuldiging het caribische deel van het Koninkrijk bezoeken.

Koningin Beatrix heeft laten weten geen nationaal geschenk te willen, omdat deze gezien de financiële situatie van Nederland, niet passend is.

Eerder:

Willem-Alexander zal de naam koning Willem-Alexander gaan dragen, Maxima krijgt de titel koningin.

Koninginnedag zal worden veranderd in Koningsdag en voortaan op 27 april plaatsvinden. Aangezien de viering van Koninginnedag in Amstelveen en De Rijp dit jaar vanwege de kroning niet door zal gaan, zal de koninklijke familie de eerste Koningsdag in 2014 in die plaatsen vieren.

Maxima heeft aan premier Rutte laten weten dat haar ouders niet bij de kroning aanwezig zullen zijn.

Trouw meldt dat de jongerenorganisatie van GroenLinks heeft laten weten dat het nu tijd is om de republiek uit te roepen. Voorzitter Ashley North van de jongerenorganisatie vindt dat koningin Beatrix het ‘fantastisch heeft gedaan”. Maar volgens hem is erfopvolging niet meer van deze tijd.

Eerder:
Een toespraak van koningin Beatrix wordt vanavond om 19.00 op radio en televisie uitgezonden. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Volgens de NOS is de toespraak maandagochtend op Huis ten Bosch opgenomen. Over de inhoud is nog niets bekendgemaakt, maar vermoedelijk doet de koningin afstand van de troon, meldt onder andere de NOS. Volgens de NOS bevestigen bronnen rondom het koningshuis dat er een troonsafstand aankomt.

Op internet is de toespraak enige tijd na de uitzending ook terug te zien via de websites www.koninklijkhuis.nl en www.youtube.com/koninklijkhuis. De tekst van de toespraak van de Koningin wordt na de uitzending op de website koninklijkhuis.nl geplaatst.

Bekijk hier hoe het 33 jaar geleden ging toen koningin Juliana afstand deed van de troon ten faveure van Beatrix.

Rutte
Minister-president Mark Rutte geeft vanavond na afloop van de uitzending van de toespraak van de Koningin een reactie vanuit het Torentje in Den Haag, zo is te lezen op de website Koninklijkhuis.nl. Ook deze toespraak is van tevoren opgenomen en wordt uitgezonden op radio en televisie. 
Op internet is de toespraak enige tijd na de uitzending terug te zien via de websites www.rijksoverheid.nl en www.youtube.com/DeMinPres. De tekst van de toespraak van de minister-president wordt na de uitzending op de website www.koninklijkhuis.nl geplaatst.

Lees ook de opinies van:
Hasna El Maroudi: Bea keek dwars door mijn ‘you suck’-t-shirt heen
David Rietveld: Willem de laatste
Kirsten Verdel: Abdicatie Beatrix

Bekijk de cartoons van:

Korneel Jeuken: Willem Alexander
Benjamin Kikkert: Beatrix
René Krewinkel: In naam der koningin

Geef een reactie

Laatste reacties (278)