14

Kunduz-belofte gebroken

Tientallen door Nederland opgeleide Afghaanse onderofficieren werken buiten Kunduz

Tientallen door Nederland opgeleide Afghaanse onderofficieren en politieagenten werken buiten de provincie Kunduz. Dat melden bewindslieden van Buitenlandse Zaken, Defensie en Veiligheid en Justitie donderdag in antwoord op Kamervragen.

Het is nooit de bedoeling geweest dat door Nederland opgeleide agenten ook buiten de provincie Kunduz te werk zouden gaan. Dat was een keiharde voorwaarde van gedoogpartner PVV en PvdA, die tegen de missie in Kunduz waren. In oktober kwam al aan het licht dat een aantal onderofficieren buiten Kunduz aan het werk was. Hierna werd de opleiding tijdelijk stil gezet. Uit het onderzoek, dat nog gaande is, blijkt nu dat het gaat om tientallen onderofficieren en politieagenten.

NRC Handelsblad schrijft hierover:

Tot voor kort waren er volgens de betrokken bewindslieden geen aanwijzingen van plaatsingen buiten Kunduz. Na een signaal dat een lichting onderofficieren die in juli was afgestudeerd niet in Kunduz zou zijn geplaatst, werd onderzoek ingesteld. “Daaruit bleek inderdaad dat een groot deel buiten Kunduz te werk was gesteld.”

Daarop is men begonnen aan een volledige controle, die nog niet is afgerond. Vooralsnog blijkt echter onder meer dat onder de tientallen onderofficieren en agenten die buiten Kunduz aan het werk zijn gezet, ook mensen zitten die al aan het begin van dit jaar hun opleiding afrondden.

Verder blijken de plaatsingsgegevens niet in alle gevallen te kloppen. Een aantal door Nederlanders opgeleide mensen zijn inmiddels overleden, hebben de dienst verlaten of hebben een plaatsing buiten Kunduz geweigerd. Tientallen mensen konden niet worden bereikt.

Bekijk hier de antwoorden op de Kamervragen

NRC: Tientallen getrainde agenten buiten Kunduz

cc-foto: Isafmedia

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)