70

Kunduz: opleiden agent kost half miljoen

Kosten per agent komende jaren zelfs hoger

Het gedeeltelijk opleiden van één Afghaanse politieagent in Kunduz kost Nederland dit jaar ruim een half miljoen euro. Dit blijkt uit cijfers van het Nederlandse ministerie van Defensie en de politie van de provincie Kunduz. De trainingsmissie begon in juli en kost dit jaar 105 miljoen euro.

Dat meldt de Volkskrant. In totaal worden 189 agenten uit Kunduz opgeleid door Nederlandse trainers. Defensie wijst erop dat de opstartkosten – zoals verhuiskosten – zijn meegerekend. ‘Daarom kunnen de kosten dit jaar niet zomaar worden toegeschreven aan opgeleide agenten.’ Opvallend is echter dat de kosten de komende jaren alleen maar omhoog gaan. In 2012 en 2013 zijn de kosten geraamd op 109 miljoen euro per jaar.

De politie in Kunduz klaagt intussen dat de begeleiding te weinig voorstelt. De lestijd is zo kort dat ‘de stof snel wordt vergeten’, aldus plaatsvervangend politiechef Gholam Mohammad Farhad.

Defensiedeskundige Ko Colijn, directeur van instituut Clingendael, noemt een half miljoen euro per agent verbazingwekkend.

Geef een reactie

Laatste reacties (70)