170

Kunstfestival Noorderzon onder vuur na intimidatie door bezoekers

Organisatie plaatst na bedreigingen kunstwerk uit zicht

Twee jonge mannen hebben medewerkers van het kunstfestival Noorderzon in Groningen bedreigd vanwege een kunstwerk dat niet naar hun zin was. De organisatie besloot daarop de zaak niet te laten escaleren en plaatste het beeld van Harma Heikens uit het zicht van de bezoekers. Nu ligt het festival onder vuur wegens zwichten voor intimidatie.

Het gaat om een werk, Toys in the Attic, dat kindermisbruik aan de kaak stelt en waarop een meisje te zien is met een masker op, haar onderbroek op haar knieën en een dildo in de handen. Dat beviel twee bezoekers van het open festival niet.

Het Dagblad van het Noorden schreef:

Twee mannen, tussen de 25 en 30 jaar, probeerden het vrijdagmiddag kapot te trappen. Ze riepen ‘Dit werk kan niet’ en ‘Hier komen kinderen langs’. De kioskmedewerker die ingreep, kreeg te horen dat ze hem door de knieën zouden schieten. Terwijl de bewaking ze afvoerde, dreigden ze ‘s avonds terug te komen: ,,Een liter benzine is zo gekocht.”

De organisatie sloot na het incident de container waarin het kunstwerk te zien is waarop de kunstenares naar de media stapte. Harma Heikens stelde tegenover de krant het vreemd te vinden dat de organisatie het beeld wel onzichtbaar maakte maar geen aangifte deed. 

In een uitgebreide verklaring verdedigt de organisatie zich:

Een festival is ook een hele praktische operatie. Er gebeurt van alles, en besluiten moeten snel worden genomen. Op het moment dat er dreigementen plaatsvinden aan het adres van je familie, dan onderneem je actie. Actie die vooral bedoeld is om het directe gevoel van veiligheid te waarborgen. Dat is exact wat er gebeurd is op Noorderzon. Wij hebben besloten om per direct het gevoel van veiligheid bij al deze hardwerkende mensen, en natuurlijk ook de bezoekers weer te normaliseren, door het kunstwerk af te sluiten. En om in een later stadium (en dus niet op een bijzonder drukke 2e festivalavond, waarin de focus op al die andere tientallen voorstellingen, crowdcontrol etc. etc. etc. ligt) in zekere rust en met een helder hoofd op zoek te gaan naar een oplossing.

Wat die oplossing wordt is nog niet duidelijk. 

Geef een reactie

Laatste reacties (170)