23

Kunstwerken over IS verwijderd van tentoonstelling over vrijheid

Speelgoedbeesten vormen volgens de politie veiligheidsrisico

Een Londens festival gewijd aan de vrijheid van meningsuiting heeft kunst verwijderd waarin commentaar werd geleverd op de extremistische terreurgroep IS. Het getroffen werk van kunstenares Mimsy toont de islamitische fanatici in een landschap van populaire speelgoeddieren.

Het gaat om zeven werken die onder de noemer taferelen tonen onder de titel ‘IS bedreigt Sylvania’, vernoemd naar een populair merk knuffeldieren. Op een van de taferelen is bijvoorbeeld een schattige schoolklas te zien, terwijl buiten in het zwart uniformen gehulde muizenpoppetjes van ‘MUIS-IS’ naderen. Kunstenares Mimsy heeft zich daarbij laten inspireren door de aanslag door islamitische fanatici op de Pakistaanse scholiere Malala. 

De in zwarte humor gedrenkte werken zijn door de organisatie verwijderd nadat de politie oordeelde dat ze vanwege ‘het opruiende karakter’ een veiligheidsrisico vormden. De politie bepaalde dat de kunst alleen getoond mocht worden als er extra veiligheidsmaatregelen genomen werden. De kosten daarvan liepen in de tienduizenden euro’s, een bedrag dat de organisatie niet kon opbrengen. Daarop werden de werken weggehaald. De politie was ingeschakeld door de eigenaar van de galerie waar het werk getoond werd. Er waren overigens geen bedreigingen binnengekomen van gekwetste terroristen of hun aanhangers. Het werk is al eens eerder te zien geweest in Londen zonder dat dat voor problemen zorgde.

De kunstenares is de dochter van joodse Syrische vader. Ze vertelt aan de Guardian dat ze van mening is dat IS door ‘links’ wordt goedgepraat en getolereerd. Die opvatting valt vermoedelijk niet onder het satirisch concept en wordt wel vaker geuit door bestrijders van ‘politieke correctheid’. ISIS threatens Sylvania is op het web wel gewoon te zien, afdrukken en een boek kunnen binnenkort besteld worden.

Op de tentoonstelling is overigens ook ander werk te zien dat de rituele agressie van islamitische fanatici kan doen ontbranden. Zo is er van de Zwitserse Maryam Deyhim een in ketens gewikkelde vrouw te zien die een hijab draagt. De Jemenitische kunstenaar Tasleem Mulhall toont de naakte torso van een vrouw die op basis van sharia wetgeving gestenigd gaat worden wegens overspel. Passion for Freedom, volgens eigen zeggen gericht tegen ‘politieke correctheid’, wordt dit jaar voor de zesde keer georganiseerd.

Geef een reactie

Laatste reacties (23)