78

Kwart Nederlanders kampt met forse inkomensdaling

Werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of andere baan met lager salaris grootste boosdoeners

Ruim een kwart van de Nederlanders tussen de 35 en 55 jaar heeft in de afgelopen drie jaar een fikse inkomensdaling voor de kiezen gekregen. Dat blijkt uit een rapport van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). De belangrijkste redenen voor de financiële tegenvallers zijn werkloosheid (35 procent), arbeidsongeschiktheid en ziekte (18 procent) of de overstap naar een baan met een lager salaris (16 procent).

Volgens het Nibud hadden de meeste huishoudens met tegenvallende inkomsten te kampen met een daling van wel 40 procent van het inkomen:

De grootte van de inkomensdaling verschilt tussen huishoudens met een verschillend inkomen. Van de huishoudens met een maandinkomen van 2.000 euro of minder daalt het inkomen in 60 procent van de gevallen minder dan 400 euro per maand. Bij huishoudens met een netto maandinkomen van 3.000 of meer loopt de inkomensdaling uiteen: 36 procent heeft te maken met een inkomensdaling van minder dan 400 euro per maand en bij 39 procent is de daling meer dan 800 euro.

Het instituut raadt mensen aan zich te verdiepen in de financiële gevolgen van bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid of langdurige ziekte. Ook als er nu niets aan de hand is:

Het Nibud vindt het opvallend om te zien dat maar liefst 30 procent van de mensen die zich niet hadden voorbereid, geen idee heeft hoe zij zich hadden moeten voorbereiden. Het kan namelijk iedereen overkomen. Als de consument hier al een keer over nagedacht heeft, kan hij daar makkelijker op inspelen als er daadwerkelijk iets met hem gebeurt.

Geef een reactie

Laatste reacties (78)