Laatste update 12:16
24

Een op de vier Nederlanders nog steeds verslaafd aan tabak

6898762484_8a56069234_z‘Nederlanders roken minder’. Het lijkt goed nieuws, maar nog steeds rookt een op de vier Nederlandse, en driekwart van hen zelfs iedere dag. Het percentage is het hoogst onder twintigers. Bijna veertig procent van de twintigers rookt en van die veertig procent rookt zestig procent elke dag.

Uit nieuwe cijfers van het CBS, die op Wereld Niet Roken Dag worden gepresenteerd, blijkt dat het aantal rokers onder de zestien de afgelopen jaren flink is gedaald. Eind jaren negentig rookte ruim tien procent van de jongeren onder de zestien jaar, nu is dat nog maar 1,3 procent. Maar in andere leeftijdsgroepen is er van een daling geen sprake.

Een van de redenen waarom jongeren minder roken is het ontmoedigingsbeleid van de overheid. Sinds mei dit jaar worden er ook strengere eisen aan de verpakking van tabak gesteld. Die richtlijnen gelden voor alle EU-landen. Zo komen er grote afschrikwekkende foto’s op de pakjes en moeten tabakswinkels op hun gevel vermelden dat roken dodelijk is.

In het AD zegt hoogleraar tabaksontmoediging Marc Willemsen dat roken steeds minder hip is geworden:

Er zijn minder mensen die roken en de rokers roken minder. Het is ook steeds moeilijker geworden om twintig sigaretten op een dag te roken, omdat het op steeds minder plekken mag.

Verder dan de richtlijn
De nieuwe regels om afschrikwekkende foto’s op sigarettenpakjes te vermelden zijn een richtlijn voor alle EU-landen, maar het staat EU-landen vrij om verder te gaan. Dat doen bijvoorbeeld Engeland en Frankrijk. Daar moeten pakjes niet alleen de foto’s bevatten, sigarettenfabrikanten mogen er ook geen eigen beeldmerk meer op laten zien. De merknaam mag er ­alleen in een standaardletter, in een standaardformaat en met een standaardkleur opstaan, waardoor de pakjes nog onaantrekkelijker worden. De landen Hongarije, Finland en Ierland overwegen dit ook te gaan doen. Nederland niet.

Niet genoeg
Longartsen en andere tegenstanders van de tabaksindustrie zijn van mening dat Nederland niet voldoende doet om te ontmoedigen. Zij vinden dat de overheid te afhankelijk is geworden van inkomsten van de tabaksaccijns, waardoor ze zich minder streng opstelt. De liberaal minister Schippers vindt dat de overheid niet moet ‘betuttelen’ en dat roken een vrije keuze moet zijn, ondanks de schadelijke gevolgen ervan. Zembla maakte in 2011 een indrukwekkende reportage over haar opvallend soepele houding naar de tabaksindustrie met de titel ‘De minister van tabak‘.

De kritiek op het Nederlandse ontmoedigingsbeleid is ook te zien in de documentaire ‘De Vervangers’ van Erwin Kleinjan die vandaag op Wereld Niet Roken dag wordt gepresenteerd. De makers van de film: “Onze regering doet veel te weinig om onze jeugd te beschermen. Want het percentage rokers in Nederland is al jaren hetzelfde. En dat komt door de kwalijke rol die de tabakslobby binnen onze regering speelt.”

De hele documentaire is online te bekijken op www.devervangers.nl.
Bekijk de trailer hieronder:

Beeld: Gioia De Antoniis

 

Geef een reactie

Laatste reacties (24)