11

Kwart raadsleden stapt voortijdig op

Grote electorale schommelingen dragen bij aan aantal afhakers

Een kwart van de gemeenteraadsleden stapt voor het einde van de raadsperiode van vier jaar op. Dat blijkt uit een onderzoek van het vakblad Binnenlands Bestuur.

Amsterdam telt de meeste tussentijdse opstappers: 16 van de 45, op de voet gevolgd door Den Haag met 15 van de 45 raadsleden, zo blijkt uit het onderzoek. Relatief gezien was de uitstroom het grootst in de gemeenten Schagen, Muiden, Winsum, Ouder-Amstel, Aalten en Mook en Middelaar. In deze zes gemeenten is meer dan de helft van de raadsleden tussentijds vertrokken.

Van de vertrokken raadsleden werd 40% wethouder. 60% haakte om andere redenen af. Opvallend veel raadsleden gaven er de brui aan, omdat ze het raadswerk niet konden combineren met werk of privéleven.

De Tilburgse bestuurskundige Marcel Boogers zegt in de Volkskrant dat het verloop ook te maken heeft met de grote electorale verschuivingen die de laatste jaren plaatsvinden. Partijen behalen onverwacht grote winsten, waardoor ook kandidaten op een onverkiesbare plaats in de raad komen.

Mensen die minder gemotiveerd of gekwalificeerd zijn, komen plots in de raad. Zij stappen vaak als eerste op”, aldus Boogers.

De kwaliteit van het raadswerk komt door het grote verloop in het gedrang, zegt Peter Otten, voorzitter van de vereniging voor raadsleden Raadslid.nu. De Rotterdamse PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst pleit in een reactie voor fulltime raadsleden in de grote steden: ‘Bouw de raden om tot stadsparlementen.’

Foto: Sebastiaan ter Burg

Geef een reactie

Laatste reacties (11)