Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kwart raadsleden stapt voortijdig op

  •  
06-11-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
gemeenteraadsvergaderingsfoto.JPG
Grote electorale schommelingen dragen bij aan aantal afhakers
Een kwart van de gemeenteraadsleden stapt voor het einde van de raadsperiode van vier jaar op. Dat blijkt uit een onderzoek van het vakblad Binnenlands Bestuur.
Van de vertrokken raadsleden werd 40% wethouder. 60% haakte om andere redenen af. Opvallend veel raadsleden gaven er de brui aan, omdat ze het raadswerk niet konden combineren met werk of privéleven.
De Tilburgse bestuurskundige Marcel Boogers zegt in de Volkskrant dat het verloop ook te maken heeft met de grote electorale verschuivingen die de laatste jaren plaatsvinden. Partijen behalen onverwacht grote winsten, waardoor ook kandidaten op een onverkiesbare plaats in de raad komen.
Mensen die minder gemotiveerd of gekwalificeerd zijn, komen plots in de raad. Zij stappen vaak als eerste op”, aldus Boogers.
De kwaliteit van het raadswerk komt door het grote verloop in het gedrang, zegt Peter Otten, voorzitter van de vereniging voor raadsleden Raadslid.nu. De Rotterdamse PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst pleit in een reactie voor fulltime raadsleden in de grote steden: ‘Bouw de raden om tot stadsparlementen.’
raadszaal-microfoon-500px

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.