33

Laagopgeleiden meer online dan hoogopgeleiden

Onderzoek Universiteit Twente: Digitale sociale revolutie is een feit

Laagopgeleide Nederlanders spenderen meer tijd achter internet dan hoogopgeleiden. En dat is voor het eerst sinds het bestaan van internet. Dat blijkt uit onderzoek naar internetgebruik in 2010 van de Universiteit van Twente. Zij concluderen dat er nauwelijks meer verschillen bestaan in het gebruik van internet tussen hoogopgeleiden en laagopgeleiden en tussen vrouwen en mannen.

De onderzoekers van de Universiteit Twente spreken van een sociale revolutie op het web. Laagopgeleiden zijn gemiddeld drie tot vier uur per dag online. Gemiddeld is dat een half uur langer dan hoogopgeleiden. Hoewel vroeger het medium veelal gebruikt werd voor het opzoeken van informatie, wat nog steeds de meest gebruike functie is, krijgt internet tegenwoordig een socialere functie.

Nederlanders gebruiken internet steeds vaker om te chatten, voor de sociale communicatie via Hyves, Facebook en Twitter, het bekijken voor Youtube filmpjes en online gamen. Het blijken vooral laagopgeleiden die daar het meeste gebruik van maken. Nederlanders met een hbo- of universitaire opleiding gebruiken internet meer primair als informatiebron.

Ook het verschil in internetgebruik tussen vrouwen en mannen is teruggedrongen. Dat komt volgens de onderzoekers met name door sociale media. Mannen besteden gemiddeld drie uur en achttien minuten op internet. Vrouwen zitten bijna tegen de drie uur per dag aan.

Samen met IJsland staat Nederland aan kop in Europa. Bijna 93 procent van alle Nederland heeft tegenwoordig thuis toegang tot internet.

BNR-Nieuwsradio: ‘Sociale revolutie op internet’

Geef een reactie

Laatste reacties (33)