Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

"Laat kinderen vaker buiten spelen tegen bijziendheid"

  •  
20-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2550703253_ab1ee3d938_z
We weten allemaal ergens wel dat het goed voor ze is, maar professor Ingele Casteels, diensthoofd oogziekten aan het Universitair Ziekenhuis Leuven, doet nu een expliciete oproep aan ouders om hun kroost wat vaker naar buiten te sturen. “Laat kinderen vaker buiten spelen tegen bijziendheid. Het is de enige behandeling waarvan bewezen is dat ze het ontstaan van bijziendheid kan voorkomen en tegelijkertijd goed is als behandeling van dit probleem.”
In Zuidoost-Azië is bijziendheid een medisch probleem van epidemische omvang. In bepaalde steden zien 85 procent van de jongeren slecht in de verte. Ook in de Verenigde Staten is bijziendheid sterk toegenomen, van een kwart naar 44 procent van de jongeren. “Voor België heb ik geen exacte cijfers, maar het is heel goed mogelijk dat bijziendheid ook hier stevig toeneemt. Ik zie zelf toch veel meer brilletjes dan vroeger”, zegt Casteels. Een mogelijke verklaring heeft ze wel. “Daarvoor moeten we naar onze veranderde omgeving en gewoontes kijken. We zijn meer in steden gaan wonen, zitten vaker binnen en onze kinderen zitten vandaag ook veel langer op hun smartphone of computer.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.