12

Lagarde stelt zich officieel kandidaat voor IMF-voorzitterschap

Update: Mexico komt met tegenkandidaat... Franse minister van Financiën wil benoeming op basis van verdienste en niet op nationaliteit

In Europa werd de afgelopen weken al veel over haar gesproken. De Franse minister Christine Lagarde werd door vele topmannen en politici in Europa aangewezen als de opvolger van IMF-directeur Strauss-Kahn die vastzit op verdenking van verkrachting. Lagarde zal woensdag officieel bekendmaken dat zij een gooi wil doen naar het voorzitterschap.

Direct na het aftreden van Strauss-Kahn gingen stemmen op dat de nieuwe voorzitter ook weer een Europeaan moet zijn. IMF-directeuren van vijf opkomende economieën riepen dinsdag echter op een einde te maken aan die ongeschreven regel. Ze vinden het tijd worden dat deze ‘verouderde ongeschreven conventie’ geschrapt wordt en dat gekozen wordt op basis van verdienste. Zowel het IMF als Lagarde hebben aangegeven voorstander te zijn van deze aanpak.

Lagarde krijgt ook de steun van minister De Jager van Financiën, maar SP-Kamerlid Ewout Irrgang vindt dat hij die moet intrekken. De SP pleit al geruime tijd voor democratisering van de Wereldbank en het IMF. Ook bij het kiezen van de voorzitter van de Wereldbank is het een soort van ‘Gentleman’s agreement’ dat er een Amerikaan wordt gekozen. 

Irrgang:
“Het feit dat de directeur van het IMF per definitie een Europeaan moet zijn en de directeur van de Wereldbank een Amerikaan is een neokoloniale traditie en niet meer van deze tijd. In 2009 is het IMF zelf ook tot deze conclusie gekomen en besloot toen dat de sollicitatieprocedure een open en transparant proces zou moeten zijn, ongeacht nationaliteit. Maar zodra de eerstvolgende gelegenheid zich voordoet, zie je dat alle oude mechanismen weer in werking treden. Ook de Nederlandse regering maakt zich hier schuldig aan door openlijk de kandidatuur van Lagarde te steunen. Dit terwijl de regering in het verleden ook altijd pleitte voor een selectie ongeacht nationaliteit.

Update 08.20

Mexico is met een tegenkandidaat gekomen voor de functie van directeur van het IMF, dat meldt de Volkskrant. Augustin Carstens is momenteel president van de centrale bank van Mexico, maar is door de minister van Financiën naar voren geschoven als potentieel kandidaat. Volgens de Volkskrant kan Carstens rekenen op de steun van ten minste Australië en Zuid-Afrika.

De Volkskrant schrijft:

Hiermee wordt met name het buurland VS voor het blok gezet, die een beslissende stem zullen hebben in de benoeming van een nieuwe directeur. De VS hebben 18 procent van de stemmen binnen het IMF. Ook Europa heeft de steun van de VS nodig om haar kandidaat benoemd te krijgen.

De Pers: ‘Lagarde kandidaat voor IMF-voorzitterschap’

cc-foto: IMF

Geef een reactie

Laatste reacties (12)