Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Landen met een sterke publieke omroep minder vatbaar voor extreemrechts

  •  
09-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
183 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-08-09-om-12.28.35
Landen met een populaire en bovendien goed gefinancierde publieke omroep, zijn minder gevoelig voor rechts-extremisme en corruptie en hebben meer persvrijheid. Dat is de uitkomst van een onderzoek van de Europese Radio-unie, ook wel bekend als de European Broadcasting Union (EBU), uitgevoerd in 25 landen.
Het is voor het eerst dat de bijdrage van publieke omroepen als bijvoorbeeld de BBC aan democratieën en samenlevingen is geanalyseerd. In navolging van de Brexit en een toename van rechts-extremisme in heel Europa, laat het rapport zien dat goed gesubsidieerde televisie- en radiozenders een positieve invloed hebben op kiezersopkomst, bestrijding van corruptie en het bevorderen van de persvrijheid.
Het rapport laat duidelijk zien dat er een stevig verband bestaat tussen het marktaandeel dat een publieke omroep bezit en de ‘vraag naar rechts-extremisme’, aldus onderzoeker Roberto Suárez Candel. ‘Die correlaties zijn uitermate interessant gezien de huidige publieke debatten over lage opkomsten bij verkiezingen, corruptie en de opkomst van extreemrechts.’
"Een van de kerntaken van een publieke omroep is het leveren van onafhankelijk nieuws. Als zij over voldoende middelen beschikken, kunnen zij investeren in de journalistiek en daarmee voor meer kwaliteit zorgen, wat leidt tot meer vertrouwen bij het publiek."
Ook bleek uit onderzoek van de EBU dat de radio als medium veruit het meeste vertrouwen geniet: 55 procent van de Europeanen geeft voor betrouwbaar nieuws de voorkeur aan de radio, tegenover 48 procent voor de televisie. Internet en sociale media worden vrijwel niet beschouwd als serieuze nieuwsbronnen.
‘Het verbaast ons niet dat tv en radio gezien worden als meest betrouwbaar,’ aldus Suárez Candel. ‘Voor de meeste mensen zijn radio en tv nog altijd hun primaire bronnen als het gaat om informatie en amusement. Het is ook niet gek dat in landen met een goed gefinancierde publieke omroep er meer vertrouwen in die media is. Zij produceren kwalitatief betere uitzendingen en voorzien de samenleving van waardevolle informatie.’
Bron: The Guardian cc-beeld: Kyle Cheung
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.