24

‘Langer doorwerken juist slecht voor economie’

'Wat het kabinet eigenlijk zou moeten doen is John de Mol en koningin Beatrix geen AOW meer geven', zegt Groningse econoom Jochen Mierau

De inkt van het pensioenakkoord is amper droog en nu komt de Groningse econoom Jochen Mierau met de opmerkelijke resultaten van zijn proefschrift: “De verhoging van de AOW-leeftijd is schadelijk voor de economie.” Hij gaat zelfs verder, in het AD van dinsdag zegt Mierau dat de vergrijzing goed is voor de economie. Zijn bevindingen staan in schril contrast met die van (bijvoorbeeld) het Centraal Planbureau, dat de vergrijzing een gevaar noemt en langer doorwerken noodzakelijk om de AOW betaalbaar te houden.

Mierau:

Door de AOW-leeftijd te verhogen naar 66 en later 67 hoeven mensen mindergeld opzij te leggen voor hun pensioen. Ze kunnen immers korter van hun oude dag genieten. Al dat minder gespaarde geld kan door pensioenfondsen niet worden belegd en door banken niet uitgeleend. Er blijft voor bedrijven dus minder geld over om te investeren. En minder pensioenpremies betekent minder pensioen.

Uit Mierau’s onderzoek blijkt dat het zelfs een procent groei per jaar kan schelen. “Het gaat ook om enorme bedragen: pensioenfondsen beheren 650 miljard euro. Bijna net zoveel als ons nationale inkomen.”

Om de pensioenen ook in de toekomst op peil te houden is het beter om de premies te verhogen, zegt Mierau. Of de AOW-uitkeringen te verlagen. De laatste optie is, economisch gezien, de verstandigste:

De AOW is een verzekering tegen het risico van lang leven. Maar John de Mol krijgt straks ook staatspensioen, terwijl hij dat helemaal niet nodig heeft. Wat het kabinet eigenlijk zou moeten doen is John de Mol en koningin Beatrix geen AOW meer geven. Mensen die zelf een pensioen van boven modaal hebben gespaard, kunnen prima zonder.

Mierau zegt in het interview met AD verder dat hij beseft dat zijn voorstellen weinig kans maken om te worden gerealiseerd.

De babyboomgeneratie is groot. Veel mensen menen dat zij recht hebben op AOW, omdat ze er lang voor hebben gespaard. Als zij die niet krijgen is het electorale zelfmoord voor het dan zittende kabinet.

Het volledige artikel staat vandaag in de papieren editie van het AD

Foto-cc: FNV Bouwfonds

Stop ook (even) met werken: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (24)