Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ledenaantal niet meer bepalend voor omroepbudget

  •  
06-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
202 keer bekeken
  •  
omroep_300_01.jpg
Kwaliteit programma's wordt leidend … Budgetten van kleine religieuze omroepen op nul gezet
De Nederlandse omroepen worden in de toekomst niet langer gefinancierd op basis van ledenaantallen. Dat heeft staatssecretaris Sander Dekker (Media) donderdag bekend gemaakt. De Omroepen krijgen vanaf 2016 een minimumbedrag toegekend. Daarnaast krijgt de raad van bestuur van de NPO meer invloed op wie wel budget krijgt.
Dekker wil met deze maatregel zorgen dat kwaliteitstelevisie gestimuleerd wordt. “Er komt een verschuiving van het idee dat ieder lid telt, naar dat elke kijker telt”, zegt hij. “De kwaliteit van programma’s is leidend.” Dat betekent ook dat omroepen ook niet enkel kaskrakers mogen maken.
Verder werd donderdag bekend dat kleine religieuze omroepen geen budget meer krijgen. De budgetten van onder andere de RKK en de BOS zijn op nul gezet. De besturen van de IKON/ZvK en de RKK vervallen per 2016.
In eerste instantie zouden de kleine omroepen zendmachtiging behouden, maar ook daar trekt het kabinet nu een streep doorheen. NRC meldt dat bronnen in Hilversum geschokt hebben gereageerd op het besluit. Eerder werd beloofd dat ze onderdeel zouden blijven uitmaken van het omroepbestel, dat is nu kennelijk niet het geval. Dekker gaat nu in gesprek met grotere omroepen om te kijken hoe zij de kleinere omroepen kunnen opnemen.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.