81

Leegloop bij GroenLinks houdt aan

Update: Nel van Dijk volgt Van Es op ... Van Es geeft opdracht terug aan GroenLinks ... Van Es zou als voorwaarde voor haar voorzitterschap gesteld hebben dat Sap weg moest ... Oud-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg komende zes jaar niet beschikbaar

Andrée van Es die gevraagd was om de onderzoekscommissie naar de verkiezingsnederlaag te leiden heeft die opdracht teruggeven aan GroenLinks. Ze wil dat er een andere voorzitter wordt gekozen.

Update 18.00

Nel van Dijk, plaatsvervangend directeur van het instituut ProDemos, wordt de nieuwe voorzitter van de commissie die het slechte resultaat van GroenLinks bij de Kamerverkiezingen zal evalueren. Dat heeft de partij bekend gemaakt. Van Dijk volgt Andrée van Es op. Van Es liet vanochtend weten niet langer voorzitter te willen zijn.

Update 16.38 uur

Oud-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg liet vandaag weten de komende zes jaar niet beschikbaar te zijn voor een nieuwe functie binnen GroenLinks. Dat zegt ze vandaag in Het Parool. Sinds een week is Buitenweg lid van het nieuwe College voor de Rechten van de Mens. ‘Dat doe ik voor minstens zes jaar’, zei ze tegen Parool. Van 2004 tot 2008 was Buitenweg politiek leider van Europa voor GroenLinks. 

Dwars, de jongerentak van GroenLinks voelt zich moedeloos over hoe het loopt het hun partij. Voorzitter Jojanneke Vanderveen zei vandaag: ‘Het lijkt wel een potje weerwolven. Iedere ochtend is er weer iemand anders gesneuveld’, schrijft Parool.

Eerder

Van Es zou als voorwaarde voor haar voorzitterschap gesteld hebben dat Sap weg moest. Volgens GroenLinks is dat niet juist. Na het aanvaarden van haar voorzitterschap zou ze in een persoonlijk gesprek met Jolande Sap en Heleen Weening hebben gezegd dat beiden moeten opstappen.

‘Omdat van Es de commissie op geen enkele manier in opspraak of diskrediet wil brengen heeft ze besloten zich terug te trekken als voorzitter van de onderzoekscommissie’, schrijft GroenLinks op haar website.

De Toezichtsraad van GroenLinks zal binnenkort bekendmaken wie van Es zal opvolgen als commissievoorzitter.

Leden van de commissie zijn Febe Deug, adjunct-directeur Openschoolgemeenschap Bijlmer en lid van diverse (kandidaten) commissies, Olof van der Gaag, Manager Communicatie & Fondswerving Natuur & Milieu, Wim Hazeu, oud-gemeenteraadslid en ex-wethouders Stadsbeheer, Milieu en Mobiliteit in Maastricht, Hans Klijnsma, oud lid partijraad en oud bestuurslid van de afdeling Groningen en Ida Sabelis, Universitair docent cultuur, organisatie en management van de Vrije Universiteit Amsterdam en fractievoorzitter van GroenLinks in Heemstede.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (81)