Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Leer kinderen lava maken van azijn en soda'

  •  
05-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
techniek.jpg
PvdA en VVD pleiten voor het vak techniek op de basisschool
De Tweede Kamer wil het vak wetenschap en techniek in het basisonderwijs verplicht stellen. In het regeerakkoord is 100 miljoen euro vrijgemaakt voor extra steun aan leraren in exacte vakken in het voortgezet onderwijs. Kamerleden Anne-Wil Lucas (VVD) en Tanja Jadnanansing (PvdA) willen dat geld nu besteden aan het opleiden van de pabo’s om de vakken op basisscholen te geven. Ze hopen zo meer kinderen uiteindelijk enthousiast te krijgen voor bèta-vakken.
“ var gaJsHost = (("https:" == document.location.protocol) ? "https://ssl." : "http://www.");document.write(unescape("%3Cscript src='"+gaJsHost+"google-analytics.com/ga.js' type='text/javascript'%3E%3C/script%3E")); try{var pageTracker = _gat._getTracker("UA-11792878-1");pageTracker._trackPageview();}catch(err){} Volgens de VVD en de PvdA ligt het accent in bijvoorbeeld de Cito-toetsen te veel op rekenen en taal. Over een paar jaar komt Nederland zo’n 170.000 technici te kort. Hoog tijd om jonge kinderen te enthousiasmeren voor het vakgebied. Lucas:
Jongeren, vooral die met een multiculturele achtergrond, kiezen te weinig voor techniek, terwijl juist daar een goed belegde boterham is te verdienen. Niet alleen voor academici, ook voor vmbo’ers en mbo’ers. In 2016 komen we er 170.000 tekort. De Nederlandse kenniseconomie dreigt door India en Brazilië te worden ingehaald. Daar is techniek veel populairder, en vinden bedrijven makkelijk goed opgeleid personeel.”
Jadnanansing ziet een beetje het Amerikaanse model voor zich: kinderen die een zonnestelsel namaken, of een vulkaan laten uitbarsten met azijn en soda.
De PO-raad, de koepelorganisatie in het basisonderwijs, vindt het een goed idee. In het NOS Radio 1 Journaal noemde voorzitter Kervezee het heel nuttig om kinderen op jonge leeftijd nieuwsgierig te maken naar hoe de wereld in elkaar zit.
cc-foto: Judy Baxter

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.