307

Leers: ‘Criminele vreemdelingen land uit’

UPDATE: Leers kan plannen niet waarmaken ... Zijn voorstellen zijn strijdig met de Europese regels ... Minister Immigratie en Asiel zet paradepaardje PVV buiten ...  Vreemdelingen, korter dan drie jaar in Nederland kunnen al na een dag cel een enkeltje terug krijgen

Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) gaat morgen vijf wetsvoorstellen indienen om het asielbeleid flink aan te scherpen. Criminelen en illegale vreemdelingen wil hij voortaan een extra strenge behandeling geven. Wie over de schreef gaat, moet sneller het land uitgezet kunnen worden. Zo stelt Leers voor dat wie korter dan drie jaar in Nederland is en toch een nachtje in de cel terecht komt, al het risico loopt om uitgezet te worden.

Update 15.00

De vijf wetsvoorstellen die Leers morgen gaat indienen is ‘geschreeuw voor de bühne’. Dat zegt advocaat Bart Toemen van Specialistenvereniging Migratierecht Advocaten (SVMA) in een reactie in de Volkskrant. Een deel van zijn plannen is strijdig met de Europese regels. Als hij toch doorzet krijg het aan de stok met het Europese Hof voor de rechten van de mensen.

Volgens Toemen kan Leers vreemdelingen niet uitzetten die bijvoorbeeld al twintig jaar in Nederland zijn. “Het merendeel van die vreemdelingen heeft dan al de Nederlandse nationaliteit. Die kun je er echt niet uitschoppen.” Bovendien moet er aan heel wat criteria voldoen worden voordat iemand het land uitgezet kan worden. “Er wordt onder andere gekeken naar de lengte van het verblijf en of iemand kinderen heeft.”

Kortom:

Het is een hoop grootspraak waarmee hij in conflict gaat komen met het Europese Hof voor de rechten van de mens. Leers vertelt dat dingen niet mogen, heeft met zijn soundbite de aandacht, maar dat gaat uiteindelijk volledig botsen met Europese richtlijnen”, zegt Toemen.

Leers wil geen eindtermijn verbinden aan zijn uitzetregel. Wie een ernstig misdrijf pleegt, ook al in die persoon al twintig jaar in Nederland, moet teruggestuurd worden naar het land van herkomst.

Met de indiening van de wetsvoorstellen voldoet Leers aan één van de kernpunten van het gedoogakkoord. Vooral de PVV is voor een strenger asielbeleid. Het was voor Wilders één van de voorwaarden om in te stemmen met een gedoogconstructie.

Volkskrant: Leers wil criminele en illegale vreemdelingen harder aanpakken
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (307)