67

Leers naar Polen om Wilders’ puin te ruimen

UPDATE: Voorzitter EU-parlement Schulz vindt dat Rutte op twee borden tegelijk schaakt

Op de dag van de aangekondigde nieuwe bezuinigingen van 16 miljard is het kabinet puin aan het ruimen van de gedoogpartij. Minister Leers (Asiel & Immigratie) is in Polen om de schade te beperken die Wilders heeft aangericht met zijn Polen-meldpunt. Rutte wordt in Brussel aan de tand gevoeld door voorzitter Schulz van het Europese Parlement.

Update 13.30 uur
Schulz vindt dat Rutte op twee borden tegelijk schaakt. De voorzitter van het Europees Parlement sprak vanochtend met Rutte. Hij vindt het niet kunnen dat Rutte samenwerkt met de PVV, maar aan de andere kant zich geen verantwoordelijkheid aantrekt voor de daden die partij.

De Volkskrant schrijft dat Leers in Warschau zal proberen uit te leggen dat Wilders niet namens heel Nederland spreekt. Hij heeft een gesprek met drie Poolse collega-bewindslieden, de minister van Binnenlandse Zaken, minister van Arbeid en de staatssecretaris van Europese Zaken. Zelf ziet Leers zijn missie niet als ‘damage-control’.

Zo zit ik er niet in. Het zou mijn keuze niet zijn, zo’n meldpunt voor Polen, dat heb ik al gezegd. We gaan de problemen benoemen en oplossen.

Leers heeft wel afstand gedaan van het Polen-meldpunt. Rutte houdt vol dat het niet zijn taak is om op het initiatief van Wilders te reageren. Schulz zal vandaag toch proberen een antwoord van Rutte te krijgen.

Nederland ligt zwaar onder vuur door de Oost-Europese landen. In Polen hebben Nederlandse bedrijven minister Verhagen gewaarschuwd dat de handelsrelatie met Polen op het spel staat door het meldpunt. Leers hoopt dat door zijn komst er een betere samenwerking tussen Nederland en Polen ontstaat. Hij wil dat Polen een betere begeleiding en voorlichting aan Polen geeft die korter of langer in Nederland komen werken.

Ik zie ernaar uit mijn Poolse collega’s te spreken”, zei hij voor zijn vertrek tegen de Volkskrant. “Met de pet in de hand ga ik er niet heen: ik spreek ze op gelijkwaardige basis en zal ze de achtergrond van problemen schetsen en hoe wij dat proberen op te lossen.

Volkskrant: Minister Leers naar Polen voor charme-offensief na ophef meldpunt PVV

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (67)