25

Leers stuurt asielkinderen toch terug

De asielaanvragen van 700 kinderen die langer dan acht jaar in Nederland zijn worden niet opnieuw beoordeeld

In de Tweede Kamer is dinsdag gedebatteerd over de asielaanvragen van zevenhonderd kinderen die langer dan acht jaar in Nederland zijn. Onder meer GroenLinks-Tweede Kamerlid Tofik Dibi maakt zich hard voor deze kinderen. Hij wil dat de asielaanvragen opnieuw worden beoordeeld. Even leek de Kamer het met hem eens te zijn, maar Leers bleek toch over een andere groep te spreken.

Het leek erop dat een meerderheid in de Kamer van minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) eist opnieuw de aanvraag van 700 asielkinderen te beoordelen. Het CDA leek met het voorstel van de PvdA en ChristenUnie mee te stemmen. Tofik Dibi, voorvechter voor deze kinderen twitterde onmiddellijk:

Hallelujah! CDA wil dat de 700 gewortelde asielkids opnieuw individueel beoordeeld worden. Eindelijk beweging en hoop.

Vrij snel bleek dit valse hoop. Het CDA wil de kinderen nog steeds weg sturen. De partij heeft steun uitgesproken voor een ander voorstel, namelijk dat de minister de dossiers van zevenhonderd jongvolwassenen die in Nederland zijn gekomen als alleenstaande minderjarige vreemdeling (AMV) nog eens bekijkt. De jongeren waar Dibi en consorten zich voor inzetten hebben wel familie en zitten vaak nog met hun ouders in een lopende asielprocedure. ChristenUnie en PvdA, initiatiefnemers van de wet voor asielkinderen en D66 en GroenLinks, voorstanders van de wet, dachten allen dat het om de zevenhonderd asielkinderen ging.

Leers verklaart tegenover persbureau Novum dat hij een generaal pardon of een uitzettingsstop tot de wet is behandeld niet ziet zitten. “Het is niet in het belang van de kinderen, die zijn toe aan een snelle procedure en met een stop wordt die procedure stilgelegd”, aldus Leers.

Dibi twitterde overigens achteraf:

Tjonge jonge Leers neemt toch weer afstand van oplossing voor gewortelde asielkinderen. Wat een deceptie.

De Tweede Kamer zal zich donderdag middels een hoofdelijke stemming uitspreken over de uitzettingsstop. Vooralsnog lijkt het erop dat de Kamer het voorstel zal verwerpen.

NRC: Geen compromis in Kamer over ‘gewortelde’ asielkinderen

Geef een reactie

Laatste reacties (25)