70

Leers stuurt Mauro terug naar Angola

PvdA en ChristenUnie komen met initiatiefwet om kinderen als Mauro in Nederland te houden

Mauro Manuel (18) is al bijna negen jaar in Nederland. Toch heeft minister Gerd Leers (Asiel en Immigratie) maandag besloten dat hij terug moet naar Angola. Volgens de minister zijn er veel jonge asielzoekers die slechtere vooruitzichten hebben dan Mauro. Om die reden wil hij geen uitzondering voor hem maken.


De advocaat van Mauro laat het er niet bij zitten. NOS schrijft dat hij bereid is een klacht in te dienen bij het Europees Hof voor de rechten van de Mens. Mauro zit in het laatste jaar van de opleiding ICT op het ROC in Venray, maar die opleiding kan hij niet meer afmaken.

Sinds 2007 is de Angolees al uitgeprocedeerd. Hij kwam op negen jarige leeftijd alleen naar Nederland. Van Angola weet hij niet veel meer. Bij aankomst in Nederland woonde hij kort bij zijn zus. Daarna kwam hij in een pleeggezin terecht. Inmiddels is Mauro zo verwesterd dat hij niet meer terug kan, zei hij eerder in de VARA serie ‘Nederland zwaait uit’. Hij spreekt zijn moedertaal niet meer en het contact met zijn ouders is verloren gegaan.

Update 23.00:
Tweede kamerlid Hans Spekman (PvdA) is teleurgesteld in het besluit van Leers.

Spekman: “Het moet eens afgelopen zijn dat we als Nederland kinderen, die hier volledig thuis zijn, en een geweldige toekomst hebben in ons land, terugsturen. Mauro is al acht jaar in Nederland. Dit is vreselijk voor hem en zijn pleegouders.

Samen met de ChristenUnie stelt de PvdA een initiatiefwet op om asielkinderen als Mauro toch in Nederland te houden. Daarin stellen zij dat asielkinderen die langer dan acht jaar in Nederland zijn, voorgoed een verblijfsvergunning moeten krijgen. De wet wordt in oktober aan de Kamer voorgelegd.

Spekman vindt dat de minister voortaan rekening moet houden met de omgeving van asielkinderen:

Kijk naar Sahar. Kijk naar de familie Qadiri uit Aalden. Kijk nu naar Mauro. Deze jongen maakt deel uit van die gemeenschap. Die mensen, zijn vrienden, zijn school, zijn pleegouders, zijn zó betrokken. En smeken Leers om Mauro te laten blijven. Waarom gaat Leers daar gewoon aan voorbij? De overheid handelt uiteindelijk namens de Nederlandse burgers. Die willen maar één ding: een rechtvaardig besluit. En verblijf voor Mauro.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (70)