Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Leers wil IQ-test voor vluchtelingen

  •  
15-02-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
136 keer bekeken
  •  
kubus_300.jpg
Bruikbaarheid personen belangrijker voor minister dan kwetsbaarheid
Minister Leers van Asiel wil aanvullende eisen stellen aan de 500 uitgenodigde vluchtelingen die Nederland ieder jaar opneemt. Hij spreekt van ‘integratiepersectief’. Kamerleden reageren geschokt.
De 500 vluchtelingen worden door de Verenigde Naties, de UNHCR, voorgedragen. Het gaat om mensen die bescherming nodig hebben omdat ze in hun eigen land vervolgd worden. Ze wonen vaak al jaren in kampen. Nederland neemt in vergelijking met andere landen heel weinig van dergelijke vluchtelingen op, legt de minister uit. Leers wil nu dat bij de selectie wordt meegewogen of deze vluchtelingen in Nederland succesvol kunnen integreren. Zo niet dan zijn ze niet langer welkom. In de praktijk betekent het dat Nederland alleen nog hoger opgeleide vluchtelingen wil, zo blijkt uit de brief.
264806933_f68e9632ea
In een Kamerbrief schrijft Leers:
Zoals aangegeven hecht dit kabinet nadrukkelijker dan voorheen aan het meewegen van integratieaspecten in het hervestigingsproces. (…)  Nederland heeft UNHCR gevraagd om meer zogenaamde high of higher profile vluchtelingen voor te dragen. Dit gebeurt in de praktijk nog te weinig. Het kan daarbij bijvoorbeeld gaan om journalisten of mensenrechtenactivisten of mensen met een academische opleiding die maatschappelijk een actieve rol hebben vervuld.
Kamerleden reageren geschokt, meldt Trouw. GL-Kamerlid Tofik Dibi noemt de eisen ‘bizar’: “Het gaat om de bescherming van mensen.” Sharon Gesthuizen van de SP verzet zich er tegen dat tegen mensen gezegd wordt ‘u heeft geen hersenen dus we nemen u niet op’. Ook oud-premier Lubbers, voormalig Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de VN, is tegen de voorwaarde. Het gaat volgens hem om een groep zeer kwetsbare mensen die bescherming nodig hebben en alleen daarom worden uitgenodigd.
cc-foto: Paulo Alegria
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.
 

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.