114

Leger des Heils luidt de noodklok over daklozencrisis in Nederland

Er dreigen volgend jaar nog veel meer daklozen bij te komen. Dat schrijft het Leger des Heils in twee brandbrieven aan de Tweede Kamer. Onlangs berekende het CBS dat er in Nederland nu al 40.000 mensen op straat leven: een ruime verdubbeling in tien jaar tijd.

Om de problemen het hoofd te bieden, pleit het Leger des Heils onder meer voor meer goedkope woonruimte. Nu komen daklozen vaak terecht in de kortdurende opvang. Maar volgens het Leger belanden ze daarmee van de regen in de drup.

In de opvang zie je mensen eerder achteruit, dan vooruit gaan. Hun zelfredzaamheid vermindert. Het perspectief ontbreekt en het is een ongezonde leefomgeving met veel prikkels. Het is dan ook veel zinvoller om te voorkomen dat mensen op straat belanden en om als het dan gebeurt mensen weer een woning te geven. Wel met daarbij de noodzakelijke ambulante begeleiding om ook daadwerkelijk zelfstandig te kunnen wonen voor hen die daar (nog) niet toe in staat zijn.

Ook aan die begeleiding schort het nu vaak, omdat gemeenten massaal korten op maatschappelijke zorg. Het gevolg daarvan is dat woningbouwcorporaties vaker te maken hebben met ‘probleem’-huurders waarvoor geen hulpverlening beschikbaar is.

Een woordvoerder van Paul Blokhuis (ChristenUnie) verklaart tegen de Volkskrant dat de staatssecretaris in december met een plan komt om het aantal daklozen te verminderen. Blokhuis denkt daarbij in dezelfde richting als het Leger des Heils: eerst huisvesting regelen en vervolgens de andere problemen van daklozen aanpakken.

Cc-foto: Manuel Alvarez

Geef een reactie

Laatste reacties (114)