Laatste update 14:26
111

Leider ‘gele hesjes’ dreigt met burgeroorlog en staatsgreep paramilitairen

Christophe Chalençon, een van de leiders van de ‘gilets jaunes’ oftewel de Franse gele hesjes-beweging, heeft in een gesprek dat is opgenomen met een verborgen camera gedreigd met het ontketenen van een burgeroorlog in Frankrijk.

Het Italiaanse politieke programma Piazzapulita zond de opname uit waarin Chalençon beweert dat er ‘paramilitairen’ klaar staan om in Frankrijk gewapenderhand ‘de macht te grijpen’. Het zou gaan om ex-militairen die ‘ontevreden’ zijn over de huidige regering. “We staan aan de rand van een burgeroorlog”, zegt hij.

De gele hesjes-leider deed zijn uitspraken in een vraaggesprek over zijn recente ontmoeting met Luigi di Maio, de Italiaanse vicepremier en leider van de populistische 5-sterren-beweging M5S. Die ontmoeting leidde tot een diplomatieke rel tussen Italië en Frankrijk waarbij Parijs de ambassadeur terugriep uit Rome.

In het gesprek dreigt hij ook dat president Macron onthoofd zal worden als “ze mij een kogel door mijn kop schieten”.

“Ik weet dat ik veel risico loop. Ik kan ieder moment een kogel door mijn kop krijgen. Maar dat zal me een zorg zijn. Ik zal voor mijn overtuigingen staan omdat als ze mij een kogel door de kop schieten Macron onder de guillotine zal komen. We zijn op dat punt van de confrontatie beland, als ze mij slachten is hij ook dood. Vanwege het volk heeft hij zich teruggetrokken in het presidentieel paleis en is helemaal van zijn stuk. Hij, zijn vrouw, de hele kliek. Wij zijn met meer dan zij. Als ze een van ons iets aandoen dan zijn de paramilitairen klaar om in actie te komen want zij willen ook de macht grijpen. Vandaag lijkt iedereen kalm maar we staan aan de rand van een burgeroorlog. Er moet dus snel een politieke oplossing komen want uiteindelijk zijn er lui die klaar staan om in te grijpen.”

Gevraagd naar de paramilitairen bevestigt hij nogmaals dat die klaar staan en dat Macron er “heel, heel bang voor is”. In de jaren 60 werd Frankrijk geteisterd door de extreemrechtse paramilitaire terreurbeweging OAS die onder meer verschillende aanslagen uitvoerde op president Charles de Gaulle.

De minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner heeft direct op de uitlatingen gereageerd en ze afgedaan als onzin van een clown.

In een deze week gepubliceerde enquête verklaarde 56 procent van de ondervraagde Fransen dat de protesten van de gillets jaunes moeten stoppen. Tot voor kort stond een ruime meerderheid nog achter de beweging.

cc-foto: Patrice Calatayu

Geef een reactie

Laatste reacties (111)