Laatste update 11:44
43

Leiderschap Podemos onder vuur na aankoop luxe chalet

Pablo Iglesias en Irene Montero, de leider en fractievoorzitter van de linkse partij Podemos, liggen onder vuur omdat ze een chalet hebben gekocht in de bergen net buiten Madrid. Voor dat luxe huis moest 600.000 euro worden neergeteld en het betekent dat het stel maandelijks 1600 euro aflost, oftewel twee keer het minimumloon. De kwestie wordt door critici hard gespeeld omdat Iglesias in 2012 uithaalde naar de minister van Economische Zaken die toen een huis van 600.000 euro had aangeschaft. “Willen jullie het beheer van de economie overlaten aan mensen die 600.000 euro verspillen aan een luxe huis?” zei Iglesias toen.

Iglesias verklaarde op een persconferentie dat hij niet verwacht had dat de aankoop tot zo’n ophef zou leiden. Kritische leden stellen dat het duo tegen de principes van de partij in handelt. Onder hen José María González, de in Rotterdam geboren populaire burgmeester van Cadiz. Hij vindt dat Podemos-politici moeten leven volgens de normen van de werkende klasse zodat ze weten wie en wat ze vertegenwoordigen.

Iglesias tracht de kwestie te bezweren door een interne stemming uit te schrijven. De leden moeten beslissen of Iglesias en Montero hun partijfuncties  en lidmaatschap van het parlement mogen blijven vervullen. De twee hebben een relatie en verwachten een tweeling. In februari vorig jaar overleefde Iglesias een poging om hem af te zetten door minder linkse krachten met 89 procent van de stemmen.

Geef een reactie

Laatste reacties (43)