186

Lek miljoenennota: Overheidstekort verdubbelt

Nederlandse economie zakt nog verder weg

Uit gelekte cijfers van het Centraal Planbureau blijkt dat ondanks de bezuinigingen het overheidstekort nog verder zal oplopen. De komende jaren zal het tekort 2,9 procent kunnen bereiken. Dat is vele malen hoger dan het kabinet in eerste instantie had berekend. De zogenaamde macro-economische verkenningen worden normaal gesproken pas op Prinsjesdag naar de Tweede Kamer gestuurd, maar RTL-nieuws zegt al over de cijfers te beschikken.


Volgens de Europese regels mag een land geen hoger tekort hebben dan 3 procent. Nederland zal op den duur bij dit kritieke cijfer in de buurt komen. Het CPB voorspelt dat in 2015 het tekort 1,8 procent zal zijn. Dat is een verdubbeling van de verwachte cijfers.

De Nederlandse economie zal nog verder wegzakken aangezien de werkloosheid sterker stijgt dan verwacht. Ook was vooraf rekening gehouden met een economische groei van 1,75 procent. Volgens de laatste berekeningen is de groei maar 1 procent.

Nederland heeft volgens het ING Economische Bureau last van een afnemende wereldhandel, schrijft Trouw. Ook blijken Nederlanders toch nog de hand op de knip te houden om niet in de problemen te komen in krappe tijden. De keldering van de beurzen deze zomer heeft dat vertrouwen nog eens flink aangetast. “Ook staat de koopkracht al lange tijd onder druk, omdat de prijzen harder zijn gestegen dan de lonen”, vertelt ING-econoom Charles Kalshoven in Trouw.

Trouw: Uitgelekte cijfers Prinsjesdag: Nederlandse economie zakt verder weg
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (186)