363

Lesbische pleegouders Turks kind duiken onder

Update: Diplomatieke rel dreigt tussen Nederland en Turkije ... Turkse kringen woest op onderbrengen van pleegkinderen bij homokoppels

De lesbische pleegouders van de Turkse Yunus (9) zijn met hun pleegzoon ondergedoken. De reden daarvoor is de ophef in Turkije over islamitische pleegkinderen die in West-Europa bij homokoppels of christelijke gezinnen worden ondergebracht, meldt Bureau Jeugdzorg Haaglanden.


Deskundigen van jeugdzorg, politie en de gemeente vrezen dat er in bepaalde Turkse kringen zoveel woede heerst dat het Haagse lesbische gezin voorlopig niet veilig is in de eigen woning. Jeugdzorg Haaglanden vindt het zorgelijk dat de discussie over het hoofd van één jongetje wordt gevoerd:

Yunus kan door al deze ophef nu niet naar school”, aldus een woordvoerster.

Premier Erdogan bezoekt volgende week Nederland. Werwacht wordt dat hij de situatie met de Turkse pleegkinderen ter sprake zal brengen. Sommige Turkse media menen zelfs dat hij van plan is Yunus en zijn pleegouders thuis op te zoeken. Een commissie van het parlement in Turkije doet momenteel onderzoek naar de situatie van Turkse pleegkinderen die worden opgevoed in christelijke of homoseksuele gezinnen. Ze zijn bang dat die omgeving leidt tot ‘vervreemding’ van hun culturele achtergrond.

De situatie rondom Yunus kwam aan het licht doordat zijn biologische moeder de media opzocht. Ze voert al jaren strijd om haar zoontje thuis te mogen opvoeden. Voor de camera’s van de NOS verscheen ze overstuur: 

Ik ben verdrietig omdat mijn kind bij die familie zit, met een totaal andere cultuur die niet strookt met onze normen en waarden. Hoe zou jij je voelen als jouw kind bij een lesbienne zou wonen?”

De zaak rondom Yunus kent een bewogen geschiedenis. Hij werd als baby bij de lesbische ouders in Nederland geplaatst, maar toen ook zijn oudere biologische broers daar ondergebracht dreigde te worden, veranderde dat plan. De biologische ouders hebben toen ook al een tijdje vastgezeten voor ontvoering.

Update 15.44 uur

Turkije vindt dat de Turken alle recht hebben om zich met de pleegzorg te bemoeien. Daarmee dreigt een diplomatieke rel over de opvang van Turkse pleegkinderen bij Nederlandse gezinnen. Minister Lodewijk Asscher vindt de bemoeienis van Turkije in de situatie van het negenjarige Turkse pleegkind Yunus ‘volstrekt ongepast’.

Bijzonder triest dat dit jongetje en zijn ouders ondergedoken zitten. Dat past niet, zij verdienen juist onze bewondering”, zei hij na afloop van de ministerraad.

Volkskrant: Lesbische pleegouders Turks kind (9) duiken onder

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (363)