26

Libanese jongeren vervolgd wegens verbranden IS-vlag

Parlementsleden bieden aan proceskosten te betalen

Drie Libanese tieners zijn op internet een anti-terrorisme campagne gestart waarin ze mensen wereldwijd oproepen om IS-vlaggen te verbranden en de foto’s online te zetten. Op internet wordt hier onder #Burnisisflagchallenge gehoor aan gegeven, voornamelijk door activisten. In de door de tieners online gezette video wordt een IS-vlag verbrand vergezeld met een tekst waarmee de wereld wordt genomineerd hetzelfde te doen.


De symbolische vlaggenverbranding gebeurde op een druk plein in Beiroet. Volgens Libanese media was een reactie op de onthoofding van een Libanese sergeant en de ontvoering van 24 soldaten door IS. De actie is tegelijkertijd ook controversieel omdat er op de vlag staat dat er ‘geen god is behalve God en dat Mohammed zijn boodschapper is’. Vergelijkbaar met het christelijke eerste gebod ‘Gij zult geen andere goden voor Mijn aangezicht hebben’.

De verbranding van de geloofsgetuigenis ligt voor moslims gevoelig. Zo ook voor de Libanese minister van Justitie, Ashraf Rifi die vindt dat de jongeren minachting tonen voor de religie. Hij heeft zijn diensten opgedragen de jongeren te vinden en zo streng mogelijk te straffen. Volgen hem hebben de jongeren zich schuldig gemaakt aan blasfemie en zouden de verbrandingen tot wraakacties kunnen leiden. Hij zegt dat waar er sympathie heerst voor IS, het vuurtje maar beter niet opgestookt moet worden.

Nabil Naqoula, parlementslid namens de Fractie voor Verandering en Hervorming, bekritiseert de minister fel. Volgens hem hadden de jongeren niet de bedoeling om de religie te beledigen. Ibrahim Kanaan, ook lid van het Libanees parlement en van dezelfde partij als Naqoula, heeft aangeboden de gerechtskosten voor de tieners voor zijn rekening te nemen. 

Knack.be Het Libanees antwoord op de ijsemmer: steek een IS-vlag in brand

NY Post Lebanese teens launch anti-ISIS flag-burning campaign

CC-Foto: Twitter 

Geef een reactie

Laatste reacties (26)