9

Liberia wil hulp Nederland bij strijd tegen ebola

Nederland beschikt over juiste medische kennis en voorraden… Hoogste Liberiaanse arts in quarantaine… Ikea schenkt 5 miljoen aan Artsen Zonder Grenzen

De Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf heeft Nederland gevraagd met specialistische medische hulp haar land te helpen in de strijd tegen ebola. Dat zei ze zondagavond in het programma Brandpunt.

Volgens Johnson Sirleaf beschikt heeft Nederland over medische voorraden en de juiste kennis om ebola beter aan te pakken. Zo beschikken wij over testmateriaal om vast etstellen of iemand ebola heeft of heeft gehad, iets waar in Liberia enorm gebrek aan is. Er worden elke dag tientallen lijken verbrand omdat niet getest kan worden of de slachtoffers ebola hebben gehad. Met dergelijk testmateriaal kun je volgens de Liberiaanse deskundigen beter in kaart brengen hoe het virus zich verspreidt, waardoor jet het ook beter kunt bestrijden.

Ook vroeg de president in Brandpunt aan gepensioneerde Nederlandse artsen om mee te helpen aan de strijd tegen de ziekte.

Liberia is een van de door Ebola zwaarst getroffen landen in West-Afrika. De andere landen die op dit moment het meest tegen het virus strijden zijn de Liberiaanse buurlanden Guinee en Sierra Leone. In Liberia zijn naar verhouding weinig Westerse hulpverleners actief. Bij de directe behandeling van patiënten zijn maar 2 internationale organisaties betrokken waaronder Artsen zonder Grenzen.

Arts in quarantaine
Afgelopen zondag heeft de hoogste Liberiaanse arts Bernice Dahn zichzelf voor 21 dagen onder quarantaine geplaatst nadat haar assistent aan ebola was overleden. Dahn is de onderminister van volksgezondheid en vertegenwoordigt haar land over de bestrijding van ebola. Inmiddels hebben meer dan driehonderd medici de ziekte in West-Afrika al opgelopen, volgens de berichten van de Wereld Gezondheidsorganisatiie WHO.

Ikea schenkt 5 miljoen
Volgens schattingen van de WHO zijn er zeker nog 1000 tot 2000 extra medische hulpverleners nodig, maar het is moeilijk om mensen te vinden die bereid zijn in het risicogebied te werken.

Maandag werd bekend gemaakt dat meubelbedrijf Ikea Artsen zonder Grenzen 5 miljoen euro heeft geschonken voor de aanpak van de ebola-epidemie in Afrika. Artsen Zonder Grenzen krijgt wel vaker giften van bedrijven, maar niet vaak van zulke hoge bedragen. IKEA heeft ook andere bedrijven opgeroepen de strijd tegen de uitbraak van ebola in West-Afrika te steunen.

Bekijk hier de reportage van KRO Brandpunt.

CC foto: European Commission DG ECHO

Geef een reactie

Laatste reacties (9)