3

Liefde, de computer weet raad

Niet te hard van stapel lopen, maar zeker ook niet te langzaam!

Liefde is een complex fenomeen, toch denken Nijmeegse wiskundigen de formule gekraakt te hebben. Timing blijkt essentieel, vooral in de reacties tussen geliefden. Dat schrijft de Volkskrant donderdag.

Te directe reacties leiden volgens de Nijmeegse formules tot een spoedig einde van de relatie. Maar ook te bedachtzame of luie geliefden zetten hun relatie op het spel, zo is in de Volkskrant te lezen:

In een artikel in het blad Applied Mathematics and Computation beschrijft neuro-informaticus Natalia Bielczyk van het Donders Instituut voor hersenwetenschappen experimenten met computermodellen van relaties. Haar werk is een verbetering van modellen van de Amerikaanse wiskundige Steven Strogatz, die in 1988 als eerste de relatie van Romeo en Juliawiskundig beschreef als emotionele verbinding die in de tijd in kracht varieert. Soms lopen de wisselingen uit de hand en gaat een relatie uit, aldus Strogatz.

Volgens Bielczyk is het Strogatz-model echter niet realistisch voor psychologen om echte relaties te doorgronden, omdat het veronderstelt dat partners steeds direct op elkaars emoties reageren. In haar model bouwde ze een instelbare vertraging in en deed daarmee rekenexperimenten.
Maar modellen blijven abstracte modellen. Bielczyk:

Het zou mooi zijn om er echte neuropsychologische data van relaties in te stoppen. Maar vooralsnog zijn wij toch vooral enthousiaste wiskundigen die een interessant aspect van een bekend wiskundige model hebben gevonden.

Volkskrant: Wiskundigen komen met model voor de liefde: niet te snel gaan!

Foto-cc: Jenn and Tony Bot

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (3)