14

Liefdesverdriet steeds grotere schadepost

Werknemers kunnen niet meer goed functioneren als hun hart gebroken is

‘Meer en meer werknemers vragen vakantie of nemen ziekteverlof vanwege een relatiecrisis of -breuk,’ stelt de Vlaamse krant De Morgen. De redactie ging op onderzoek uit naar aanleiding van het presidentieel liefdesdrama in Frankrijk. De vriendin van de Franse president Hollande belandde in het ziekenhuis omdat ze instortte na onthullingen over zijn overspel.


Vooral onder jongeren zou hartzeer een veel voorkomende oorzaak zijn voor tijdelijke arbeidsongeschiktheid. Ze nemen, afhankelijk van de situatie, een paar dagen verlof of soms zelf wel een maand. Een relatiecrisis kan dan ook veel ernstige gevolgen hebben dan een eenvoudige ziekte als griep. Experts wijzen er op dat werkgevers daar begrip voor moeten hebben:

Wat heb je als baas aan een werknemer die eet noch slaapt, met zijn of haar gedachten ergens anders is, of in de toiletten zit te huilen? Zo’n persoon maakt fouten door een gebrek aan concentratie en kan een last zijn voor het hele team”, zegt Frederik Anseel, professor arbeidspsychologie aan de UGent. “Door begrip op te brengen krijg je gelukkigere werknemers, die zich in ruil wellicht ook dankbaar en loyaal zullen opstellen.

Liefdesverdriet is niet goedkoop. Een gemiddelde depressie kost de verzekering zo’n 1200 euro maar de maatschappij een veelvoud daarvan, benadrukt een gezondheidseconoom. Overigens speelt het probleem volgens de krant in Nederland minder omdat personeel hoer, anders dan in België, makkelijker spontaan vrije dagen kan opnemen.

Valérie Trierweiler, de vriendin van president Hollande, heeft het ziekenhuis inmiddels verlaten. Ze bedankte via Twitter het publiek voor de geboden steun en verblijft nu in een buitenhuis in Versailles. President Hollande mocht haar vanwege haar breekbare toestand vorige week pas na een paar dagen in het ziekenhuis bezoeken. Maandag komt hij naar Nederland.

De Morgen: Steeds meer werknemers afwezig door liefdesverdriet

Geef een reactie

Laatste reacties (14)