15

Lijst met duizend medische missers uitgelekt

UPDATE IGZ doet aangifte ... RTL Nieuws heeft document in bezit: '700 patiënten met naam en toenaam gemeld' ... 300 overlijdensgevallen genoemd

Er is een lijst uitgelekt met ongeveer 1000 medische missers. Het is een opsomming van medische fouten en ongelukken in de zorg die geleid hebben tot ernstige complicaties bij patiënten. Bij 30 procent van de meldingen gaat het zelfs om patiënten die door fouten zijn overleden. RTL Nieuws heeft het document in bezit gekregen. Het gaat om zeer privacygevoelige informatie van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Update 19.45
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft aangifte gedaan. De privacygevoelige informatie die in bezit is van RTL is op onrechtmatige wijze verkregen, zegt de Inspectie. Metro meldt in de eerste regels van het bericht dat aangifte is gedaan tegen RTL Nederland, maar de inspectie zegt dat de aangifte  niet tegen RTL zelf is gericht. Het is onbekend wie de bron van de informatie is:

We zijn hier enorm van geschrokken en willen van RTL graag weten wie de informatie aan hen heeft geleverd”, aldus een woordvoerster van de IGZ. “De aangifte is niet tegen iemand specifiek gericht. Het is een aangifte van op onrechtmatige wijze verkregen informatie.” 

RTL Nieuws meldt:

Het gaat om zo’n duizend meldingen; over seksueel misbruik, zelfmoordpogingen, verwaarlozing van ouderen, ongelukken in operatiekamers en ook grote fouten door medisch personeel. In meer dan 700 gevallen staan patiënten met naam en toenaam gemeld. En er worden 300 overlijdensgevallen genoemd.

De meeste missers worden veroorzaakt door misdiagnoses, in 63 gevallen heeft dat geleid tot het overlijden van de patiënt. Het is niet bekend hoe de lijst bij de redactie van RTL Nieuws is terechtgekomen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft het lek bevestigt, maar wil niet inhoudelijk reageren. Er is inmiddels aangifte gedaan.

RTL Nieuws: Exclusief: Lijst met 1000 medische fouten gelekt

Geef een reactie

Laatste reacties (15)