25

Lili (8) is een mini-mantelzorger

Interview met een jonge verzorgster: 'Om 6.45 uur sta ik op: ik maak ontbijt, kleed mijn broertje en zusje aan en doe mijn moeder in bad. Daarna ga ik naar school.'

Lili is met haar acht jaar een van de jongste mantelzorgers van Engeland. Ze kookt, maakt schoon en past op. Lili’s moeder Sarah (37) heeft scoliose (vergroeiing) van haar ruggengraat en een bipolaire stoornis. Ze zit in een rolstoel en wordt dagelijks geholpen door haar oudste dochter. Maar ze heeft nog twee kinderen, een Kaya (3) en Tyler (2). Tyler heeft autisme en ADHD. Toen Sarah zwanger was van hem, begon de scoliose. ‘Lili is mijn kleine hulp in huis.’


Lili Kirtin-Grossman werd geïnterviewd over haar rol als verzorgende in huis door The Guardian. De interviewster neemt speelgoed mee als cadeautje, waarvan ze zich nog afvraagt of het niet te kinderachtig is voor zo’n verantwoordelijk meisje. Toch speelt Lili er graag mee, maar op een gedisciplineerde en orderlijke manier. Hoe zou je als 8-jarige mantelzorger anders met de dingen om moeten gaan? Lili vertelt:

Ik moet veel doen om mama te helpen. ’s Morgens sta ik rond 6.45 uur op. Ik ga naar beneden en maak flesjes voor Tyler en Kaya en maak het ontbijt, met of zonder mama, afhankelijk van hoe goed ze zich voelt. Ik maak het bad klaar voor mama en help haar met aankleden, zeker met dingen als ritsen en schoenen, en ik let erop dat ze haar medicijnen neemt. Dan, als ik mijn broer en zus heb aangekleed en zelf ben gewassen, dan ga ik naar school.

Het is nogal wat om je dag als 8-jarige zo te moeten beginnen. Maar daar houdt het niet op, want na school helpt ze met stofzuigen, eten koken en wassen. En ze staat haar broertje en zusje bij. Soms doet ze boodschappen:

Ik vind het allemaal leuk om te doen, maar dit is absoluut mijn favoriete ding. Mama wacht buiten de supermarkt in de auto met mijn broer en zus terwijl ik naar binnen ga om eten te kopen.

Op de vraag hoe de kassamedewerkers op de jonge winkelaar reageren, zegt ze:

Die kijken soms verbaasd. Maar meestal gebruik in de zelfscanner.

Angststoornis

Onderzoek wijst uit dat er lange termijn effecten kunnen ontstaan voor kinderen met een zorgtaak. Uit een studie blijkt dat 45 procent van jong volwassen mantelzorgers last heeft van geestelijke gezondheidsproblemen. Lili heeft al last van slaapproblemen en een angststoornis, nadat ze vervelende situaties meemaakte op momenten dat haar moeder manisch wordt.

Lili’s moeder probeert het leven voor haar dochter zo normaal mogelijk te maken. Ze zorgt dat ze geen lessen mist, dat er af en toe een vriendje kan komen spelen en stuurt haar naar een coach. Ze gaat naar een club waar ze kan spelen met kinderen in dezelfde situatie, en om het weekend blijft het gezin bij Sarah’s ouders zodat de lasten even van Lili’s schouders vallen.

Bikkels

Ook in Nederland zijn er veel kleine mantelzorgers. De VPRO maakte hierover de kinderserie Bikkels. De eerste aflevering is hieronder te bekijken.

Geef een reactie

Laatste reacties (25)