Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Limburg zucht onder klimaatcrisis, rivier door Valkenburg 'die daar niet hoort'

  •  
15-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
208 keer bekeken
  •  
Situatie door wateroverlast in Zuid-Limburg

© VALKENBURG AAN DE GEUL - Schade aan een woning door het stromende water. Door het almaar stijgende hoge water als gevolg van de de overstroming van de Geul zijn straten ondergelopen. ANP SEM

Code Rood is inmiddels opgeheven in Limburg, maar de immense overlast als gevolg van de hevige regenval de afgelopen dagen is nog lang niet voorbij. De gemeente Valkenburg is nagenoeg onbereikbaar, liet burgemeester Prevoo donderdagochtend weten in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers: ‘Er stroomt een rivier door Valkenburg die daar niet thuishoort.’ Op sociale media is goed te zien hoezeer het gebied kampt met wateroverlast:
Weerpresentator van de NOS Gerrit Hiemstra laat er op Twitter geen enkel misverstand over bestaan wat de oorzaak is van de hevige regenval en de overstromingen in Limburg, maar ook in België en delen van Duitsland. Hij schrijft:
"Voor iedereen die zich afvraagt of de extreme regen in Limburg, de Ardennen en het aangrenzende deel van Duitsland met #klimaatverandering te maken heeft, het antwoord daarop is “ja”. In de klimaatscenario’s 2014 van het @KNMI, is al gewezen op een toename van extreem weer. "
Hiemstra maakt duidelijk dat de extreme regen ‘dus niet 1-op-1 door klimaatverandering’ wordt veroorzaakt, ‘maar door klimaatverandering worden extreme neerslagsituaties extremer en komen vaker voor. En het blijft hier niet bij. Zolang de opwarming voort gaat, zullen extreme regen (en droogte) extremer worden’.
Ook het KNMI zelf is niet te beroerd om sceptici te voorzien van feiten over de klimaatcrisis en het verschil tussen weer en klimaat:
Ondertussen staan in andere delen van het land reddingsdiensten paraat om de hulpdiensten in Limburg te assisteren. De Nationale Reddingsvloot, een combinatie van de reddingsbrigade en de brandweer, is al met enkele eenheden aanwezig in het rampgebied. Ook in onder andere IJmuiden en Hoorn staan mensen paraat om uit te rukken, meldt NH Nieuws.
Ook delen van België en Duitsland zijn ondergelopen. In die landen kwamen respectievelijk 2 en 21 mensen om het leven door het noodweer. Ook worden nog tientallen mensen vermist. Nederlandse twitteraars op vakantie in Duitsland en België laten weten geëvacueerd te worden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.