Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Links wint de verkiezingen op Curaçao

  •  
06-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Verkiezing Curacao 2016

© 2016-10-05 08:50:40 WILLEMSTAD - Lijsttrekker Zita Jesus Leito (L, PAR) brengt haar stem uit in het stembureau. De inwoners van Curacao mogen weer naar de stembus om een nieuw parlement te ki

De sociaal-democratische partij MAN van lijsttrekker Hensley Koeiman is op Curaçao de grootste geworden. De partij van voormalig premier Gerrit Schotte, die het land van 2010 tot 2012 leidde, kwam als tweede uit de stembus. De opkomst was 66 procent.
De peilingen gingen ervan uit dat Schotte als winnaar uit de bus zou komen, maar dat is hem toch niet gelukt, al is het verschil erg klein: een schamele 300 stemmen. Hoewel Schotte een uitzonderlijke campagne voerde – hij ging deur aan deur om alle problemen van de inwoners van Curaçao op te schrijven – is het hem niet gelukt de meerderheid te behalen. Eén van de zaken die hem boven het hoofd hing is de veroordeling tot drie jaar cel voor omkoping en witwassen. Omdat hij in hoger beroep ging en de zaak nog loopt, kon hij toch meedoen aan de verkiezingen.
Ook de huidige regering moet flink inboeten. De partij van premier Ben Whiteman moet drie van de vijf zetels inleveren.
In totaal deden zo’n 13 grotere, kleinere en nieuwe partijen mee aan de verkiezingen. Om een coalitie te kunnen vormen, zijn veel partijen nodig.
In totaal zijn er 21 zetels te verdelen. De zetelverdeling: MAN 4, MFK 4, PAR 4, Korsou di Nos, Tur 3, PNP 2, Pueblo Soberano 2, Un Korsou Hustu 1 en Movementu Progresivo 1.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.